Ciderkonkurrence 2024

Dette års ciderkonkurrence afholdes i lidt større faciliteter, Assens Trælade er Nordeuropas største trælade bygget i 1915. Træladen har stået tom og ubrugt i nogle år, men nu skal den unikke og smukke bygning, danne rammen om ciderkonkurrence og mange andre spændende æbleaktiviteter i Assens by.

Deltag i ciderkonkurrencen

Cider er populært og mange laver cider på æbler fra egen have. Har du lavet en cider, så deltag i æblefestivalens cider-konkurrence. De herlige liflige dråber fra en flaske cider smager himmelsk. Konkurrencen er åben for alle – både private og professionelle cider-magere må deltage.

Danmark har et eminent godt klima til æbledyrkning, alligevel har vi stort set ingen tradition for at lave cider her til lands. Det må vi gøre noget ved. Med cider-konkurrencen udbreder vi kendskabet til æblet og dets anvendelse i cider-produktion.

I år har vi inddelt konkurrencen i tre kategorier:

  1. En for den søde cider
  2. En for den tørre cider
  3. En for den specielle cider

Har du yderligere spørgsmål, så kontakt Klaus Ankerstjerne Eriksen, Magtenbøllevej 78, 5492 Vissenbjerg, mail: klaus@magtenboelle.com, tlf. 20865492

Vi glæder os til, at du deltager med din cider.

Vil du deltage i cider-konkurrencen?

Så find minimum 1,0 liter cider frem, tappet på minimum to flasker og indlever dem senest mandag d. 23. september til Æblefestival Assens Kommune, c/o Klaus Ankerstjerne Eriksen, Magtenbøllevej 78, 5492 Vissenbjerg. Det koster kr. 50,- at deltage pr. cider.

Regler for ciderkonkurrencen

Regler for ciderkonkurrencen 2024 er foreløbigt følgende (dommerne skal lige bruge sommeren på at læse reglerne igennem og komme med eventuelle ændringer):

Alle kan deltage med en eller flere cidere, de selv har fremstillet i ciderkonkurrencen 2024, der afholdes af Æblefestival Assens kommune. For at deltage skal man indlevere mindst 1,0 liter cider tappet på minimum to flasker. Det koster kr. 50,- pr. cider i deltagergebyr. Der er tre kategorier i konkurrencen, en kategori for tør cider, en kategori for sød cider og en kategori for speciel cider. Ved indlevering af din cider skal det fremgå, hvilken kategori din cider deltager i. Dommere og arrangører af konkurrencen kan ikke deltage. Kåring af vindere foregår lørdag d. 12. oktober om eftermiddagen i den unikke og fredede Assens Trælade, som er Nordeuropas største trælade bygget i 1915. Der vil også være mange andre spændende æbleaktiviteter for hele familien.

En cider er en alkoholisk drik fremstillet ved fermentering af most fra æbler. Der er ingen krav til alkoholstyrke eller grad af karbonering. Er din cider på 0,2% alkohol uden bobler så deltager den på lige fod med en kraftig karboneret cider eller en cider på 12% i alkoholstyrke. Cider gærer på enten kulturgær eller vildgær, du bestemmer.

Ciders duft og smag: Cider har ikke nødvendigvis en markant frugtagtig aroma eller smag, lige som en vin ikke nødvendigvis smager markant af druer. Tør cider udvikler mere kompleks og mindre frugtagtig karakterer. Faktisk er en simpel “æblesodavand” karakter ikke ønskelig i en cider. Dog kan nogle cider-stilarter udvise en tydelig frugtagtig smag eller aroma.

 Sødmen (restsødme) af en cider kan variere fra absolut tør (ingen restsødme) til så meget som en sød dessertvin (10% eller mere restsødme). I sødere cider skal andre komponenter af smag, især det syrlige, afbalancere sødmen.

Der er to kategorier af sødme:

  • Tør: en cider med en densitet på under 1.007 OE (oechslegrader).
  • Sød: en cider med en densitet på over 1.007 OE.

Hvis en cider er tæt på en densitet på 1007 OE, skal den tildeles den sødmekategori, som bedst beskriver det overordnede indtryk, den giver.

Det syrlige er et vigtigt element i cider. Det skal være tilstrækkeligt til at give et rent, forfriskende indtryk uden at overdrive. Syrlighed (fra æblesyre og i visse tilfælde mælkesyre) må ikke forveksles med eddikesyre. Eddike-syre aroma og prikkende smag af eddike-syre er en fejl.

Cider varierer betydeligt i tannin. Dette påvirker både bitterhed og astringens. Noget tannin er ønskeligt for at balancere karakteren, tannin bør hovedsagelig bidrage med astringens snarere end bitterhed. En fremmed bitterhed er en fejl (og skyldes ofte behandlingsteknikker i stedet for frugt).

Mundfylde: Generelt har cider en mundfølelse og fylde, der er sammenlignelig med hvidvin. Kroppen er mindre end kroppen for en øl. Kraftigt mousserende cider vil være sammenlignelig med champagne.

Ingredienser: Der må som udgangspunkt ikke bruges tilsætningsstoffer i form af krydderier eller andre former for smagstilsætning i cider. Dog er der følgende undtagelser:

  • Gær, der anvendes til cider, kan enten være naturlig gær (den gær, der forekommer på selve frugten og / eller bevares i presseudstyret) eller dyrket kulturgær.
  • Malolaktisk fermentering er tilladt eksempelvis for at afpasse syreindhold. Malolaktisk gæring udføres enten naturligt eller med en tilsat ML-kultur.
  • For at afpasse syreindholdet i cideren er det tilladt at udføre en malolaktisk gæring.
  • Enzymer kan anvendes, fx til klaring af cider, de må dog ikke kunne påvises i den færdige cider..
  • Direkte tilsætning af CO2 (tvangskarbonering) for at karbonere cideren er tilladt.
  • Tilsætning af sukker for at karbonere cideren (naturlig karbonering) er tilladt.
  • Der må tilsættes sukker for at afpasse smag, dog skal most fra æbler udgøre hovedparten af sukkeret i fermenteringen. Hvis der er brugt sukker, skal det oplyses ved indlevering af cideren, hvor meget der er tilsat.
  • Det er tilladt at anvende klaringsmidler.
  • Det er tilladt at bruge sulfit til eksempelvis standsning af gæring eller anden form for mikrobiologisk kontrol. Hvis sulfit/ SO2 duft kan erkendes, tyder det på overdosering, og er dermed en fejl.
  • Fadlagring er tilladt, det skal dog oplyses ved indlevering af cideren, hvis den er lagret på fad eller har eftergæret på egetræsspåner.
  • Syre må tilsættes mosten for at balancere cideren, det skal oplyses ved indlevering af cideren, hvis der er tilsat syre (vinsyre, æblesyre, citronsyre etc.).
  • Kaliumsorbat må tilsættes for at stabilisere cideren. Enhver resterende aroma / smag fra misbrug eller overdreven anvendelse af sorbat (f.eks. en “geranium” note) er en tydelig fejl.

Der er følgende tre kategorier i konkurrencen:

  • Tør cider (densitet under 1007 OE), kan have forskellig smag og estere, der antyder æbler, især tanninske sorter. Tørre cider må ikke være for stramme.
  • Sød cider (densitet over 1007 OE), har typisk et forholdsvis lavt alkohol indhold. Den søde cider kan have en frugtbar æble aroma og smag og en tendens til rig fylde. Restsødme og syrlighed bør kombineres for at give en forfriskende karakter. Søde cider må ikke være vamle.
  • Specielle cidere, har du lavet en cider med humle, ingefær, tilsat blåbær, blomme, kirsebær, lakrids, chili, grønsager, rabarber eller andet spændende, så skal den med i kategorien specielle cidere. Smagen af cider skal være tydelig og afbalanceret i forhold til de smagskomponenter, der er tilsat. Hvis din cider er lavet på pærer, kaldes den en perry og kan deltage i gruppen specielle cidere. Det skal specificeres hvilke tilsætninger eller andre smagskomponenter, der er anvendt.

Dommerne forbeholder sig ret til at ændre hvilken kategori, en cider skal dømmes under. I tilfælde af at en kategori ikke har tilstrækkelig mange deltagere, så bestemmer dommerne om den pågældende kategori nedlægges eller lægges sammen med en anden kategori. Bedømmelsen foretages ved blindsmagning og udføres af et dommerpanel med erfaring i vurdering og bedømmelse af øl, vin og lignende.

Konkurrencen afvikles i forbindelse med æbledagen i Assens lørdag d 12. oktober om eftermiddagen, hvor vinderne af konkurrencen kåres.

Har du husket at nedskrive forløbet af din cider-fremstilling, så vil vi meget gerne vide hvor mange æbler, hvilke æbler der er brugt i din cider samt hvor meget cider du har fremstillet. Fakta-oplysninger om gær, sukker% ved gærtilsætning og restsødme etc. vil vi også gerne have oplyst. Disse oplysninger er dog ingen betingelse for deltagelse i konkurrencen.

Sidste års ciderkonkurrence

Ciderkonkurrencen i 2023 var et stort tilløbsstykke, vi forventer der bliver lige så stor interesse i år. Se forrige års ciderkonkurrence her: Ciderkonkurrence 2023