Historiens vingesus

Sådan startede Æblefestivalen:
I foråret 2014 samledes en personskare af æbleentusiaster i Madam Bundsens Hus i Korsgade i Assens efter en ide, opstået hos Morten Grimsgaard på Gl. Avernæs, om at lave en æblefestival. Naturligvis en æblefestival, fordi æbletræet, Ingrid Marie, stammede fra Høed ved Voldtofte i Assens Kommune.
Et idé- og udviklingsarbejde blev iværksat, og der blev afholdt en række brainstormingsmøder, med repræsentanter fra handelsstandsforeninger, turistbranche, Hjerteforeningen, Museum Vestfyn, skoler, institutioner, plantager, planteskoler, kunstnere, musikere m.fl. Fundamentet blev skabt…
I 2014 blev den første æblefestival, Æblefestival Assens, afholdt i ugerne 41 og 42
Foreningens formål:
Foreningen ønsker gennem afholdelse af en æblefestivalfestival at sætte Assens Kommune på landkortet som en innovativ og grøn kommune, som både på det sundhedsmæssige og kulturelle plan vil gavne alle kommunens borgere.
Bestyrelsen består af 5 personer og alt arbejde udføres af frivillige ildsjæle, som arbejder på fortsat udvikling af festivalen; uden sponsorer, og uden de mange ildsjæle rundt i kommunen, ville der ikke være en Æblefestival i Assens.

Billeder fra æblekagedyst i Thorøhuse Forsamlingshus🍏

Billeder fra den 15. oktober🍏

Billeder fra den 12. oktober🍏

Det fine æble i rundkørslen kører på batteri 🔋🍏✨

Til sambaoptog i Assens🍏🍎

Kan være et billede af 2 personer, folk, der står og udendørs

Indkaldelse til generalforsamling i

Æblefestival i Assens Kommune

Mandag d. 28.03.22 kl. 19

Flemløse Kro Langgade 3, 5620 Glamsbjerg

Dagsorden iflg. Vedtægter:

Alle er velkommen – Bestyrelsen for Æblefestival i Assens Kommune

Så har Pilehaveskolen fået sin æblelund!🍎🍏

Afslutning Th. Bangsvej 30, 5620 Glamsbjerg 24/10 2021.

Der er 19 fremmødte, både børn og voksne.

Beskæring af Æbletræer torsdag den 14/10 2021.

Vi talte 34 deltagere på dagen, så vi var meget overrasket. Det var et super godt arrangement og alle fik rigtig megen nyttig viden ud af John Meiers ord og visning. Vi sluttede af med varm Æblegløgg, Æblemost, Æblekage og kaffe. John Meier står til højre med sin saks.

Her plantes Rasmus i hjemstavnsgårdens æblelund d. 20/10

Hjerteforeningen går Æblefestivalen igang – Onsdag d. 13 oktober kl. 10

Generalforsamling – skiftedag

Æblefestival Assens Kommune afholdt generalforsamling d. 20. maj . Der var pænt fremmøde til en af de mere fredelige generalforsamlinger i foreningen. Else Marie Kristensen fremlagde bestyrelsens beretning om et år, der var mærket af corona restriktioner. Aktiviteterne var stort set aflyst, med få enkelte undtagelser.

Det blev også et år, hvor formanden Else Marie Kristensen, kasserer Else Marie Søren samt webmaster og foundraiser Klaus Ankerstjerne Eriksen trækker sig fra deres tillidsposter i foreningen p.gr.a. arbejdspres, uddannelse og generel metaltræthed. “Det har været sjovt og givet mange gode oplevelser at være formand for Æblefestivalen gennem fem år. Men nu er jeg begyndt på en uddannelse og har ikke overskud til at være formand. Men heldigvis har vi et nyt medlem af bestyrelsen, som gerne vil tage over. Conni Hansen fra Assens forventes at blive konstitueret som formand på det først kommende bestyrelsesmøde. “

Conni Hansen overtager formandsposten i foreningen Æblefestival Assens Kommune efter at Else Marie Kristensen trækker sig som formand efter fem år på formandsposten. Conni forventes at blive konstitueret som formand på det førstkommende bestyrelsesmøde. De to kvinder har i øvrigt det til fælles, at de begge har modtaget Willemoes-prisen, Conni modtog den i 2017 og Else Marie modtog prisen i 2019.

Regnskab blev fremlagt af kasserer Else Marie Sørensen og blev godkendt. Vedtægterne trængte til lidt opstramninger og Else Marie Sørensen fremlagde nogle ændringer som blev godkendt.

Der er stadig plads til nye ansigter i bestyrelsen samt en ny webmaster til foreningens hjemmeside. Planerne for sidste års aflyste æblefestival vil langt hen ad vejen blive genbrugt. Men der er også plads til nye ideer og initiativer. Foreningen Æblefestival Assens kommune er en knaldhamrende god forening, som siden 2013 har lavet æbleaktiviteter for alle i hele kommunen.

Blomstrende Æbletræer – en hyldest til æblet

Arrangementet bestod af 4 uafhængige ture til steder med interessante æbletræer i blomst.
Det kølige forårsvejr 2021 gjorde, at der ikke var udsprungne blomster 8. maj – farvede spidser var alt, der kunne ses.

1: Blomstrende æbletræer mellem Flemløse Station og Høed Trinbræt og skinnecykelkørsel

Ved Flemløse Station var der en planche, der fortalte om baneæblernes historie.
Langs banen var der opsat plancher ved de 4 træer, der har overlevet kloakeringen.

Ca. 40 børn og voksne gik eller kørte turen og blev beværtet med æblesnitter til kaffe, te og æblejuice. Under en god snak og råhygge blev der udfyldt 22 tipskuponer og efterfølgende fundet 3 vindere. Arrangørerne havde bedømt skinnerne for usikre til, at man turde lade børn cykle, hvorfor den aktivitet ikke blev gennemført. Cyklerne på billedet var en familie på udflugt, der blev lokket ind.
Succesen skyldes det fine samarbejde med Flemløse Voldtofte Landsbylaug

2: Æbletræerne blomstrer ved Erholm

Syv æbletræer i Erholms alvsgårdshave blev i 2020 bestemt af æblefestivalens ”æbletræsdetektiver”, og det lå til højrebenet at samarbejde med Erholm Fødevaremarked om en tur mellem træerne. Ca. 10 deltog.

Efter turen fik deltagerne en folder med beskrivelse af de syv træer, og gæsterne budt på små cheescakes og varme/kolde drikke i solskinnet på gårdspladsen. Der blev udfyldt syv tipskuponer og fundet tre vindere.
Vi kunne låne butikkens køkken og støttede butikken ved at købe kager og drikkevarer hos dem.
Turens absolut bedste udbytte fik man ved snakken under træerne, pludselig kan folk huske noget fra barndommens æblehaver.

3: Blomstrende æbletræer i Madam Bundsens Have ved Assens Planteskole.

I Madam Bundsens have er der ca. 350 gamle æblesorter repræsenteret. Træerne er placeret i haven som på et landkort, og gæster i haven kan se, hvor de forskellige træer stammer fra. Til dagen var der lavet qr koder på træerne og gæsterne deltiog i en konkurrence om træernes historie.
Der var omkring 22 deltagende i konkurrencen, men også andre, som alle fik historie om æbler, pasning og pleje af æbletræer og mange spørgsmål blev besvaret om æbler. Vi uddelte materiale om Æblefestival Assens Kommune og fortalte om festivallen og arbejdet med denne. Der blev serveret sandwich, lokalt produceret most og vin.
Alt i alt en fin dag, hvor problemet kun var, at meget få træer var sprunget ud. Igen kan vi konstatere at stedet egner sig til at kunne fortælle historier om æbletræer, kulturen omkring æbler og muligheden for at kunne udbrede kendskabet til alle danske sorter er god, fordi alle sorter findes i haven.

Billeder fra haven og vinderen af konkurrencen, Anni Gade fra Tommerup.

4: Sjælden salgs æbletræer midt i park anlæget hos Agger VIN&PARKGOLF

Stedet var valgt, fordi vi her også kunne præsentere fine drikke produceret af æbler.
Der var lagt op til, at man fik en lille oplevelsespakke – et spil parkgolf og lidt lækkert til ganen.
Desværre var det ingen, der bed på – måske var annonceringen for dårlig – måske var det en ulempe, at der ikke var en person fra Æblefestivalen til stede.

Fælles for hele arrangementet
Kommunens sommerpakke var som skabt til dette, og vi fik også BEK´s bedste anbefaling. Mange tak for denne velvilje.
Ca. 75 voksne og børn deltog i arrangementerne denne dag, hvor Danmark blev åbnet for mere aktivitet i butikker – vi fik så vores del af denne nyvundne frihed.
Tiden blev lidt knap med bevilling 3. maj og afvikling 8. maj, hvorfor annoncering på oplev kom for sent. Vi havde derfor indrykket annoncer i lokalaviserne/FS og sat alle sejl til på Æblefestivalens Hjemmeside og Flemløse Voldtoftes Hjemmeside og FaceBook begge steder. Heldigvis.
Det er meget gavnligt at samarbejde med andre ”aktører”. Vi var nok ikke omhyggelige nok med, at Erholm og Agger satte noget på deres hjemmesider.
Måske et lidt stort arr. til en lidt lille bestyrelse.
Tekst og foto: Rie Nielsen og Ingemann Jensen 15. maj 2021

Støttet og arrangeret af:

Æblefestival Assens kommune

Flemløse Voldtofte Landsbylaug

Arrangementet er støttet af Assens Kommunes Sommerfond

Generalforsamling

Tid: Torsdag d. 20. maj 2021 kl. 19:00
Sted: Drejervænget 8, ASSENS
Tilmelding: elsemarieeventyr@msn.com er nødvendig p.gr.a. corona.

Dagsorden:

  1. valg af dirigent
  2. formandens beretning
  3. fremlæggelse af regnskab
  4. ændring af vedtægter
  5. indkomne forslag, som skal være formanden i hænde senest 1 uge før generalforsamlingen
  6. valg

HUSK: Corona-pas

Blomstrende Æbletræer lørdag d. 8. maj i Assens Kommune:

I Aarup : Fødevaremarkedet ved Erholm Slot, Karen Borchenfeldtsvej 2, 5560 Aarup.

Æbletræerne blomstrer ved Erholm Slot

Få historien om de 7 æbletræer på plænen bag beboelsesbygningen ved det imponerende avlsbygningsanlæg, hvor fødevaremarkedet har til huse.

Lørdag d. 8/5 kl. 10-13 , hver halve time frem vil der være guidet tur med fortælling. Er der mange , så måske hvert kvarter.

Besøget er gratis, og der serveres lidt at drikke. Deltag i en konkurrence.

Arr. Æblefestivalen i Assens Kommune


Flemløse – Høed Trinbræt :

Blomstrende æbletræer mellem Flemløse Station og Høed Trinbræt samt skinnecykelkørsel

Mest for voksne og familier

Mød op på Flemløse station, Stationsvej 1, 5620 Glamsbjerg og gå turen på 3,5 km. til Høed. Undervejs er der skilt ved de selvsåede træer, der er blevet registreret – Høed Baneæble og Kaj, for bare at nævne to af dem. Ved trinbrættet er der lidt at drikke og spise.

Lørdag d. 8/5 kl. 10 – 14

Arrangement er gratis. Deltag i konkurrence.


Assens By :

Blomstrende æbletræer i Madam Bundsens have på Assens Planteskole

Besøg den økologiske æblehave med 350 gamle danske æblesorter og få historien om æblerne og haven.
Hør om de lokale sorter og få gode råd om æbler og æbletræer.

Deltag i konkurrencen om æblepakke: Økologisk Ingrid Marie æbletræ + Madam Bundsen æblevin + Madam Bundsen æblemost.

Lørdag d. 8/5 kl. 10.00 og 14.00

Besøget er gratis og der serveres et glas Madam Bundsen æblevin, et glas Madam Bundsen æblemost og en lille sandwich.


Agger VIN & PARKGOLF :

Sjældne æbletræer midt i parkgolfanlægget hos Agger VIN & PARKGOLF

Da Peter Agger, nu medhjælpende vinbonde i Ungersbjerge, stoppede som slotsgartner på Gavnø Slot efter 32 års tjeneste, fik han et 5 sjældne æbletræer i afskedsgave. Disse æbletræer står nu midt i parkgolfanlægget.

Kom og se disse sjældne træer, som endnu ikke har fået et navn. I kan være med til at foreslå et navn til denne nye sort. Følgende navne er på spil: Snaveæblet og Ungersbjergeæblet eller kom selv med forslag. Navnet bliver offentliggjort på Æblefestivalen 2021.

Lørdag den 8. maj mellem kl. 11 og 16

Besøget er gratis, og der bydes på en lille sandwich og et glas Agger VIN (hvid eller rosé) eller et glas sodavand. Der er også mulighed for at spille en runde parkgolf til 50 kr. pr. person.


Generalforsamling

Foto fra generalforsamling februar 2020 (før corona)

Der indkaldes til generalforsamling i Æblefestival Assens Kommune torsdag d. 20. maj i Assens. Tid og sted præciseres senere. P. gr. a. corona-situation er der indført tilmelding til generalforsamlingen, send en mail til elsemariekristensen@msn.com eller ring/skriv til Else Marie på telefon: 20135492, hvis du gerne vi deltag i generalforsamlingen.

Efter en overordentlig succesfuld periode på 2-3 år med udvikling/afvikling af ”Æblefestival i Assens” – står vi nu, på grund af arbejdspres og uddannelse og mangler et par ildsjæle til holdet omkring æblefestivalen.
Æblefestivalen har gennem flere år udviklet sig til en stor succes, som aktiverer mange i hele Assens kommune.

Vil du give dig selv en spændende og aktiv fritid sammen med andre positive medlemmer af bestyrelsen og arbejdsgrupper i og omkring æblefestivalen – eller er du bare lidt nysgerrig, så giv dig til kende, og ring til formand Else Marie Kristensen på 20135492 og få en snak om og inspiration til den spændende opgave.

Vi glæder os til, at du bliver en af ildsjælene på holdet!

Med venlig hilsen

Foreningen Æblefestival Assens Kommune

På bestyrelsens vegne
Formand Else Marie Kristensen
20135492
wwwaeblefestivalassens.dk

Æblefestival 2020 er aflyst

Vi må desværre aflyse hele Æblefestivalen i 2020 grundet udvikingen i corona-situationen, fremgår det af en udtalelse fra festivalens bestyrelse udsendt d. 18. september og fortsætter, udviklingen i corona-krisen går absolut den forkerte vej, vi tror ikke, det bliver bedre på denne side af den planlagte Æblefestival 2020. Det er en tung beslutning og et stort øv.

Med venlig hilsen, pas godt på Jer selv og hinanden

Æblefestival Assens Kommune

Forståelse for aflysning

Det er ærgerligt men forståeligt og samtidig også den rigtige beslutning bestyrelsen har taget, det er tilbagemeldingen festivalen har modtaget fra de samarbejdspartnere, der har været engageret i planlægningen af årets æblefestival.

Også Erholm Fødevaremarked må aflyse årets æblefestival ativiteter.

– På grund af den seneste udvikling i corona-situationen, hvor regeringen har skærpet betingelserne for aktiviteter i det offentlige rum, så besluttede vi at kontakte politiet for at høre, hvordan vi skulle forholde os til afvikling af årets festival. Politiet kunne først give os endeligt tilsagn 3 dage før festivalstart på, om vi kunne afvikle festivalens aktiviteter.

– Det er baggrunden for, at vi aflyser festivalen, udtaler Else Marie Kristensen formand for Æblefestivalen, det er super ærgerligt, men vi håber at alle vores samarbejdspartnere samt alle frivillige vil deltage i æblefestivalen år 2021. Lige nu arbejder vores kassér på højtryk for at overbevise vores sponsorer om, at vi meget gerne vil kunne overføre sponsoraterne til næste års festival.

Æbledag på Erholm fødevaremarked, Æblefestival i Assens by, Æbledag i Magtenbølle og Æbleskattejagt for børn med voksne er blot nogle af de mange aktiviteter, som festivalen havde planer om at gennemføre, men de er desværre aflyst på grund af den skærpede corona-situation.


Lukket for kommentarer.