I samarbejde med bibliotekerne i Assens kommune arrangerede æblefestivalen et velsmagende foredrag om æbler. Forfatter Karen Syberg var inviteret til at fortælle om æblets historie. På mere end 400 sider har hun formidlet æblets fortælling i sin bog med samme titel. I 2007 modtog hun forfatterforeningens fagbogspris og i aftenens foredrag delagtiggjorde hun de fremmødte, i hendes detaljerede kendskab og omfattende indsigt i æblets historie.

Æblet er en fødevare, vi bruger i mange forskellige sammenhænge. I aftenens anledning havde Ungdomshusets Cafe lavet en spændende æbletappas. Små hapser med æbler i alle afskygninger, det er den korte uformelle definition på æbletappas. Parma skinke med æble, rødbede-æble-shot, gedeost med æble, æble-murfin og svinekæber med æbler var et udsnit af nogle af de spændende små hapser som kokken og hans trofaste kokkelærlinge fra ungdomshuset havde lavet. Og det smagte bare super-godt.