Program: 2018

På denne side gemmer vi Sidste nyt + det løse fra festivalen 2018.


Karen Margrethe og Kaj Planter det nye æbletræ Kaja, som er fundet ved Høed gamle skole.

Æblefestival Assens Kommune 2018

I to forrygende uger har der været æblefestival i hele Assens kommune (uge 41 og 42 2018), med mange forskellige aktiviteter i hele kommunen. Traditionen tro startede festivalen med at Hjerteforeningen Assens arrangerede vandring på hjertestien for 0. klasserne i Assens kommune samt andre børn og voksne. Kaja er navnet på et nyt æbletræ som blev plantet og naturvejleder Christian Heller fra Assens Kommune var med på turen og han arrangerede aktiviteter undervejs.

Tobaksgården lagde lokaler til kunstudstillingen “Æbler på balkonen”. Dorthe Brodersen udstillede sine akvarelmalerier, hvor hun tager udgangspunkt i æblet til læreren. Farverne, kompositionen og skyggerne har ofte en underliggende betydning i hendes æblebilleder. Karen Engholm Jensen udstillede psaligrafi (at tegne med saks), akryl og mix media. Og kaldte sin del af udstillingen ”Habitatforvirring”, forvandling og humoristiske tolkninger af æblet. Allan Bo Jensen udstillede træskulpturer og relieffer udskåret med motorsav og vinkelsliber. Udtrykket forfines dog i relieffer, hvor sælsomme vinkler på æbler og andet dukker op.

Her fortæller Karen Engholm Jensen om udstillingens budskab:

På Vissenbjerg Bibliotek fortalte Margit Egdal om fynsk æblehistorie. Hun delte sin store viden og indsigt i æblet og dets plads i fynsk kultur og samfund. Efterfølgende havde kokkeelever fra Kold College lavet lækre smagsprøver på æbletapas.

To steder var arrangeret åbne fyraftens haver. I  Hesselbjerggård udenfor Voldtofte og i “Det gamle gartneri” i Turup var der åben have og rundvisning. Det var inspirerende at se, hvordan andre indretter deres storslåede haver og hvordan der bliver plads til æblet. Og så var det jo strålende solskin.

Hos Danish Outdoor var der travlt under æblefestivalen. Her afholdes kurset i cider-fremstilling.

Danish Outdoor afholdt deres årlige populære cider-kursus i Tommerup Stationsby. Efter at have presset sine egne æbler blev mosten hældt i en beholder og tilsat en god cider-gær, hvorefter kursusdeltagerne fik cideren med hjem, når den er færdiggæret en gang sidst på vinteren skal den tappes på flasker. Klaus Ankerstjerne var kursusleder og fortalte om krav til råvarer, gennemgik gæringsforløb og fortalte om hvordan cideren tappes på flasker og får kulsyre.

På Museum Vestfyn filtede de æbler i hele uge 42.

På Toldstrups Hus var der arrangeret særudstilling: “Gråstenæblet kom hjem til Danmark” – 100-året for 1. Verdenskrigs afslutning og Nationalæblet, der kom tilbage i 1918. Det var også muligt at få te eller kaffe med æblekage i museets hyggelige gårdmiljø.

På Hørvævsmuseet var temaet i efterårsferien “Trådene fortæller”. Børn og voksne filtede æbler og museets samling af gamle æblesorter blev vist frem.

Ved Cafe Strandporten i Assens havde Mobilmost stillet op og mange kom fra nær og fjerne for at få presset deres æbler til en sund og forfriskende æblemost, læs mere om mobilmost fra dette link: www.mobilmost.dk

En festdag i Æblets tegn, var overskriften for det store æble-arrangement i Assens By lørdag d. 13. oktober. Det sunde danske æble blev fejret med æblekonkurrencer, musik, kunst, sejlture, udstillinger, mad og drikke. Der var markedsdag på torvet med spændende lokale produkter. Æblegrisene fra Griseriet var også mødt op. Skodamusset og veteranbilklub udstillede deres biler og havde fyldt en Skoda med æbler, Poul Andersen vandt konkurrencen om at gætte, hvor mange æbler der var i Skodaen. Der var 483 kg og Poul gættede 485 kg.

Koret “13 rigtige” sang æblesange i Tobaksgården.

Ingemann var også på torvet og gav smagsprøver på eventuelle nye æblesorter. I det lille galleri Storm-Kunst i Willemoesgade 2D. var der en fin udstilling af malerier og keramik med æbler. I Cafe Strandporten var der fotoudstillingen “Frugtens sødme”. Ved Rema 1000 stod aktive ældres mosteri stillet op og de solgte friskpresset most og uddelte smagsprøver. Æbleprisen for det smukkeste æble-pyntede butiksvindue i byen fik Bog& papir, Blomstersymphonien blev nummer 2 og Intersport nummer 3. Vestfyns biavlerforening solgte honning og man kunne få en snak med en biavler. Vinspecialisten skænkede Gin og Tonic, gin’en fra Calvados-producenten: Christian Drouin, den er fremstillet på æbler og den kan anbefales ;-). På La Posta kunne man nyde en lækker frokost samt kaffe og lækker æbledessert. På Assens Planteskole var der også mange æbleaktiviteter: Udstilling med Fynske æblesorter, æblesmagsprøver, kaffe og æblekage samt tilbud på æbletræer. Der var børnekonkurrence i Madam Bundsens have, ligesom det var muligt at høre om de gamle danske æblesorter og besøge haven, der rummer ca. 350 gamle danske sorter. Turistkontoret lavede æblequiz for børn og barnlige sjæle! Verdens længste æbleguirlande lavet af 0. klasserne i Assens Kommune blev hængt op i Østergade, den er 126 meter lang og består af 493 billeder af æbler. Det var 0. klasse fra Strandmølleskolen, der blev udtrukket og vandt en præmie for deres bidrag til guirlanden. Kor “13 rigtige” sang æblesange i Tobaksgårdens Cafe. Det gode skib M/S Linda arrangerede to sejlture i løbet af dagen. De “Spille glade” på torvet sørgede for musikken. Også Kristian Friis var et forrygende godt musikalsk indslag. Lirekassen arrangerede konkurrencer og æble-lege.

Kristian Friis gav den gas og bidrog med musik til æblefestivalen.

De spilleglade havde også fundet instrumenterne frem og leverede god musikalsk underholdning.

I Madam Bundsens have var der også konkurrence og vinderen blev Bodil Kirkeby fra Odense. Hun vandt en kasse fynske æbler med Ingrid Marie og Filippa.

Skattejagten i Voldtofte blev en succes, 12 børn og 7 voksne fandt skatten og de gamle æbletræer på ”Hellen” med hjælp af luftfoto og gåder, som “drillenissen” Alfred, havde efterladt. Alle fandt skatten incl. 2 gamle æbletræer, to gamle pæretræer og et valnøddetræ, der alle bar frugt. På hjemvejen samlede vi æbler på Villumgård, som blev til most hjemme. Alle valnødder blev knækket og spist. Børn og barnlige sjæle havde en hyggelig eftermiddag i Voldtofte.

Også Hjemstavnsgården i Gummerup og Vestfyns Hjemstavnsforening deltog i Æblefestivalen med forskellig æble-underholdning for både børn og voksne. Ingemann fortalte om æblesorter og gav smagsprøver på forskellige slags æbler. Det var også muligt at få mostet æbler. Den lokale biavler fortalte bl.a. om, hvordan bigården ved abildgården fører til, at vi får pæne, helrunde æbler.

Ikon-inspireret æblekunst, øl-smagning og lækkert hjemmebag var der i Strandbyladen på Vestfyn ved Haarby. Et lille hyggeligt markedssted der et par gange om året, er samlingspunkt for en række boder med lækre specialiteter, kunst og håndværk.

Der er fundet adskillige nye æble-sorter, bl.a. ude på den gamle jernbane og festivalen har spurgt publikum, hvilke navne de nye træer skal have. Æblefestivalen takker for den store interesse for opgaven. Ligeledes tak for publikums bidrag til vores arbejde med at finde nye træer og genopdage gamle sorter. Der kom næsten 100 navneforslag, der går lidt tid, inden der findes en vinder af et æbletræ.

Laurits ved siden af et af de træer , som blev plantet i haven i 2017.

Æblefestival 2017 donerede sidste år 15 æbletræer til 3 private haver, som vi i år har været ude og besigtige. Træerne har det fint i de respektive haver, hvor de er plantet. Bl.a. i Tommerup St., hvor en ung famillie i et nybygger-kvarter fik fem træer af æblefestival 2017, se billedet af Laurits andet sted.

Hos Galleri Langager kunne man opleve nutidig kunst i smukke omgivelser. – Der duftede af æbleflæsk, og der var hjemmelavet æbletærte., beretter vores udsendte medabejder (Ingemann) og fortsætter – og jeg så også udstillingen, og med det fine eftermiddagssollys var det er yderst farverig oplevelse. Der var også mange kreative tilbud og aktiviteter for børn og andre gode mennesker.

Igen i år var der æbledag i Magtebølle – en dag for hele familien, det var muligt at moste sine æbler, deltage i æblekonkurrencer og hygge med hele familien. Også i år var der æblekagekonkurrence og ciderkonkurrence med mulighed for at smage på lækkerrierne. I Cafe æblet var der æblelækkerier hele dagen og musik. Glaskunstneren Helle Birch lavede glas workshop. Koret “13 rigtige” var også kommet til æbledag i Magtenbølle, de havde fundet mange gode æblesange frem, som de sang for publikum.

Æblefestivalen havde i Magtenbølle 20. oktober en tipskupon med gode æblespørgsmål, der var 3, der havde 12 rigtige. Der blev trukket lod og fundet en vinder, der fik 3 liter æblemost fra Strandporten. Løsningen på kuponen er x 2 1 1 2 x 1 2 x x 1 2 x.

Æblefestivalens æblekagekonkurrence blev afholdt for for 5. år i træk i Magtenbølle. De 3 bedste kager blev kåret. Efter kåringen var der mulighed for at smage på æblekagerne. Æblekagekonkurrencen blev vundet af Isabella, det er hende nedenfor til venstre.

Og ciderkonkurrencen i Magtenbølle var også populær. For andet år i træk afholdte vi konkurrence i fremstilling af cider. Otte gode cidere var indleveret til konkurrencen, som blev vundet af Jesper Carstensen, Famm. Thorsing og Øksendrup Cider. Gavekort fra Danish Outdoor i Tommerup var der til vinderne, efter kåringen af vinderne var det muligt at smage hinandens cidere samt udveksle gode tips og erfaringer om fremstilling af cider.

I år vandt Isabella kagekonkurrencen.

Famm. Thorsing, Jesper Carstensen og Øksendrup Cider vandt ciderkonkurrencen.

Børnehaverne har også haft æbler på dagsorden i uge 41 og 42. En billed-konkurrence for børn er det blevet til samt kåring af børnenes billeder over temaet Æbler og Eventyr. De flotte æbleplancher blev udstillet på kommunens biblioteker i uge 41 og 42. Vinderen blev kåret på Vissenbjerg Bibliotek, hvor Honningbanden underholdte med hatteteater.

På hotel Gl. Avernæs har de plantet en frugtlund med 80 forskellige frugttræer heraf 40 æbletræer. Og i anledning af Æblefestival Assens Kommune 2018, så har kokken tilrettelagt en frokost med æble-vinkel samt deres berømte kaffe- og kagebord fyldt med skønne søndagskager inspireret af årstidens frugt – æblet.

Sidste dag i festivalen slutter hele to steder. Dels i Voldtofte hvor det ny-istandsatte gadekær i sin helt ny skikkelse indvies og uden Æblefestivalens podearbejde med ny æblesorter kunne gadekæret på Holmen i Voldtofte ikke få tre lokale æbletræer. Og efterfølgende havde Flemløse Voldtofte bylaug arrangeret afslutning i æblelunden ved plejehjemmet. Og formanden for Æblefestivalen afsluttede festivalen med at sige tak til det store arbejde og engagement der er lagt i at gøre årets æblefestival til en succes. En stor tak til foreninger, virksomheder, institutioner og alle de mange engagerede mennesker, der har bidraget til Æblefestival Assens Kommune 2018.

Også i Magtenbølle blev festivalen afsluttet i fin stil. Der var fuldt hus i Sulelængen, Lasse og Mathilde sørgede for underholdningen og med manér blev der sagt tak for i år og vi ses igen til næste år.

Lasse og Mathilde afsluttede æblefestivalen i Sulelængen i Magtenbbølle.

Velkommen til hjemmesiden for Æblefestival Assens.

Æblefestivalen i Assens 2018 i ugerne 41 og 42 er en hyldest til det sunde danske æble fra Vestfyn. Vi ønsker at blive landets bedste fest for det gode sunde danske æble, som kan bruges langt mere i vores daglige madlavning foruden delikatesser som fx cider, vin og snaps. Æblefestivalen opfordrer børn, unge og ældre i hele Assens Kommune til at plukke og samle æbler hvert år op til æblefestivalen. I Assens vil et stort mobilt mosteri stå lørdag d. 13. oktober til at presse æblemost, når trailer efter trailer med skønne æbler fra hele kommunen ankommer til Assens for at blive til herlig most.

Saml din forening, skole, daginstitution, spejderkammerater, fritidsklub, madklub, mandegruppe, litteraturklub, dit lokale plejehjem – ja, alle dem du kender – til at en fornøjelig dag med at plukke og samle æbler i dagene op til æblefestivalen. Kom herefter til Assens by på pladsen foran cafe Strandporten .d 13. oktober og få presset jeres æbler med personlig etikette på flaskerne.

Nyd den selv eller sælg den senere og tjen en skilling på jeres vidunderlige æblemost fra Vestfyn. Der vil også være muligheder for at besøge planteskoler, hvor æbleeksperter står klar. Hyggelige gåture i gamle haver med abildgårde. Deltagelse i konkurrencer om den bedste æblekage. Kurser i ciderbrygning, foredrag med eksperter om genetik, podning, avl og pasning af æbletræer og meget meget mere.

Æblefestivalen byder på spændende oplevelser for hele familien, din landsby og gæster fra det øvrige Danmark.

Karen Holmkvist har lavet en lille video om æblefestival 2016: Æblefestival Assens Kommune 2016

Æblefestival Assens Kommune og Flemløse Voldtofte Landsbylaug arrangerer tur mellem blomstrende æbletræer på Assensbanen søndag den 13. maj.

Turen starter for de friske fra Glamsbjerg Station kl. 12:30 på skinnecykler mod Flemløse. Andre kan møde op på Flemløse Station kl. 13:30 og gangbesværede kan tilslutte sig på Høed Trinbræt kl. 14:00. Pris 50,- kr. for cyklende og 25,- kr. for alle andre.

Herfor fås – udover et overdådigt kaffebord – en natur- og kulturoplevelse i særklasse. Der vil være toiletvogn ved trinbrættet.

Tilmelding senest 8. maj til:
jenseningemann@gmail.com eller tlf. 4046 9572 – angiv om du vil cykle med fra Glamsbjerg på skinnecykel til Høed og retur. Eller gå med fra Flemløse Station kl. 13:30 eller støde til på Høed Trinbræt kl. 14:00.


Cider foredrag

Cider er en herlig forfriskende drik lavet på most fra æbler. Klaus Ankerstjerne Eriksen fra Magtenbølle Honning & Mjød kommer til Assens for at fortælle historien om Cider. Et foredrag arrangeret af LOF Vestfyn.

Klaus har sammen med sin hustru Else Marie Kristensen erfaring i fremstilling af Cider. I løbet af aftenen vil han komme ind på, hvad en Cider er, hvilke forskellige varianter der findes samt fortællingen om Ciderens historie og betydning for os mennesker.

Herefter vil Klaus redegøre for, hvordan du kan lave din egen Cider. De vigtigste elementer i fremstillingsprocessen af egen Cider gennemgåes, herunder krav til råvarer, behandling af æbler, udstyr i hjemmebryggeriet og efterbehandlingen. Der bliver også mulighed for at smage forskellige Cidere i løbet af aftenen.

Få den spændende historie, hyggelige timer i godt selskab, og mulighed for at nyde den velsmagende Cider – Besøg evt. Magtenbølle Honning & Mjøds hjemmeside før kurset … www.magtenboelle.com

Pris for deltagelse i FOREDRAGET ER KR. 50,- som betales ved tilmelding – Pris for SMAGNING ER LIGELEDES KR. 50,- som betales direkte i KONTANTER til Klaus Ankerstjerne Eriksen på selve aftenen den 26.april. Se mere på LOF Vestfyns hjemmeside : LOF VEstfyn

Rigtig fornøjelig, lærerig og hyggelig aften på Tobaksgården i Assens, Rasmus Nyerup Lokalet.


Hjerteforeningen Assens går festivalen i gang

Hjerteforeningen Assens hjælper med en god start på festivalen og inviterer børn og voksne med på hjertestien. Alle er velkommen d. 10.oktober 2018 kl.10.00 på p-pladsen ved Strandmølledammen Skovvej i Assens. I Assens lokalforening er vi super glade og kan med stolthed i hjertet gå Æblefestival Assens Kommune i gang på hjertestien. Vi nyder den skønne natur og planter et helt nyt æbletræ. Naturvejleder Christian Heller fra Assens Kommune er med på turen, han sørger for aktiviteter undervejs. Æblepandekager bages på bålstederne ved Brunebjerg shelterne, og der bydes på æbler, æblejuice, kaffe og te. Glæd hjertet med æbler og motion, det er naturlige vitaminpiller, der er vigtige for folkesundheden.
Tid: d. 10.oktober 2018 kl.10.00
Sted: p-pladsen ved Strandmølledammen Skovvej i Assens


ÆBLER på balkonen

En kunstudstilling med og om æblet som inspiration.

ÆBLET falder ikke langt fra stammen, et ÆBLE om dagen holder doktoren væk, på ÆBLErov, et ÆBLE til læreren eller Iduns ÆBLER…
Æbler er inspiration til en kunstudstilling på Tobaksgården fra d. 8/10 til d. 21/10.
Her udstiller Dorthe Brodersen sine akvarelmalerier hvor hun tager udgangspunkt i,..æblet til læreren. Farverne, kompositionen og skyggerne har ofte en underliggende betydning i hendes æblebilleder.
Karen Engholm Jensen udstiller psaligrafi (at tegne med saks), akryl og mix media. ”Habitatforvirring”, forvandling og humoristiske tolkninger af æblet.
Allan Bo Jensen udstiller træskulpturer og relieffer udskåret med motorsav og vinkelsliber. Udtrykket forfines dog i relieffer, hvor sælsomme vinkler på æbler og andet dukker op.
Udstillingen er en blanding af tidligere værker samt værker udført specielt til denne Æblefestival.

Torsdag d. 18 kl. 16.00 vil kunstnerne være på udstillingen, hvor de vil fortælle om inspiration, materialer samt arbejdsmetoder. Alle er velkomne.

Tid : 8. okt. til d. 21. okt.

Sted : Tobaksgården Assens


Ciderkonkurrence 2018

Vi afholder atter konkurrence i fremstilling af cider. Også i år vil vi bruge de hyggelige faciliteter i Magtenbølle Sulelænge (Magtenbøllevej 94, 5492 Vissenbjerg) til at præsentere de gode cidere lørdag d. 20. oktober. Og forhåbentlig bliver der også plads til at smage hinandens cidere og udveksle gode tips og erfaringer om fremstilling af cider. Sidste år var det en succes med 10 deltagende cidere. Vi er sikre på, at det kan gøres bedre i år. Vi har strammet lidt op på konkurrence-reglerne, indført et deltager-gebyr på kr. 100,- pr. cider samt oprettet tre kategorier for de deltagende cidere.  Reglerne for konkurrencen om Æblefestival Assens Kommunes bedste cider fremgår af fanebladet “Ciderkonkurrence 2018”, som du finder i toppen af denne side.


Æbletapas og foredrag om Fynsk æblehistorie

Foredrag af Margit Egdal om den fynske æblehistorie og efterfølgende lækre smagsprøver på Æbletapas fra kokkeelever fra Kold College.

Drikkevarer kan købes til maden.

Tidspunkt: Torsdag d. 11. oktober kl. 19

Sted:  Vissenbjerg Bibliotek.
Pris: 75 kr.  tilmelding via www.assensbib.dk


Åben have – fyraftenshave

d. 28. september 1791 besluttede forvalteren fra Krengerup på sit herskabs vegne, at Hans Rafns gård i Voldtofte skulle udflyttes til Hesselbjerg. Gården lå hvor Tigerstillads i dag har oplagsplads. I bestemmelsen indføres: ”Frugttræer i haugen forbeholdes den udflyttede at nyde frugten af i 3de år fra udskiftningens dato at regne”.

Ulrik Stougaard lader os se på træerne i den storslåede have, der med en beliggenhed tæt på Skovgårde ikke ville fremstå som en lille snoldet have, nej der måtte en gravhøj til, før man var tilfreds.

Tid: 12 oktober kl. 17:00
Sted: Hesselbjergvej 18, 5620 Glamsbjerg


Cider-kursus

Danish Outdoor afholder cider-kursus i Tommerup Stationsby fredag d. 12. oktober om eftermiddagen. Medbring dine egne æbler, Danish Outdoor har pressen, så de kan blive presset til most. Æblerne må gerne være godt modne og have stået en uges tid inden de bliver presset.

Den friskpressede moste hælder vi i en gærspand, hvorefter vi tilsætter gærstarter. Du tager din cider med hjem og får anvisninger til, hvordan cideren skal gære, hvordan du tapper og opbevarer cideren.

På kurset vil mikrobrygger Klaus Ankerstjerne Eriksen komme ind på:
– Krav og egenskaber til æblerne, der skal bruges til cider.
– Gennemgang af gæringsforløb og hvad du skal være opmærksom på.
– Rengøring af udstyr og råvarer.
– Hvordan du får brus (kulsyre) i din cider.
– Hvordan du tapper cideren på flasker.

Tidspunkt: fredag d. 12. oktober kl. 16 … 21,
Sted:  Tallerupgård, Tallerup Álle 10, 5690 Tommerup Stationsby,
Pris: kr. 650,-

Tilmelding og mere information på www.danishoutdoor.dk under kurser : kursus i cider-fremstilling


Museum Vestfyn filter æbler

Museum Vestfyn filter æbler hele uge 42. Se mere på www.museumvestfyn.dk for flere aktiviteter.


Gråstenæblet kom hjem til Danmark 

Toldstrups Hus viser særudstillingen “Gråstenæblet kom hjem til Danmark” 100-året for 1. Verdenskrigs afslutning og Nationalæblet, der kom tilbage i 1918.

Tid: 13. okt. 2018, kl. 10-16
Sted: Toldstrups Hus, Damgade 26, Assens, www.toldstrup.dk
Entré: kr. 50,- inkl. te/kaffe med æblekage, som kan nydes i museets hyggelige gårdmiljø.


Trådene fortæller – Hørvævsmuseet

Hørvævsmuseet har under temaet “Trådene fortæller” aktiviteter for børn og voksne i hele efterårsferien. Vi skal blandt andet filte æbler og vi viser en samling af gamle æblesorter.
Tid: 13.-21. oktober, klokken 13-17.
Sted: Hørvævsmuseet, Nårupvej 30, 5620 Glamsbjerg
Entré: 60 kr. Børn under 13 år gratis, www.hoervaevsmuseet.dk


Mobilmost ved Cafe Strandporten i Assens 

Få det bedste ud af dine æbler og få dem presset til en sund og forfriskende æblemost.
Aflever dine æbler, så moster og pasteuriserer mobilmost dem for dig (min. 50 kg.). Du får din most med hjem i Bag-in-Box.
Etiket med din egen tekst. feks. 6.b`sæble most, Spejder most eller Fru Hansens Most

Du får din most med hjem i en 3-liters Pouch Up. Pris 40 kr
1 kg. æbler giver ca. 0,75 liter most. Mosten har 1 års holdbarhed.

Lørdag d. 13. oktober
Kl. 12 – 15 uden tidsbestilling.
Har du mere end 150 kg? Ring til Rie Nielsen for tidsbestilling 29119266
Se hvem mobilmost er www.mobilmost.dk


Æbledessert-konkurrence hos Strandporten Local Food

Lørdag den 13. oktober   Vind lækre præmier!   De 3 bedste desserter bliver kåret.

Deltag i konkurrencen – Lave en kreativ og spændende dessert, hvor hovedingrediensen er æbler.

Find kreativiteten frem og vis, hvad du kan……. ?? ??

Gratis at deltage!

Bedømmelsen og kåringen af vinderen

Kl. 12.30 – 14.30 hos Strandporten Local Food.

Desserterne bedømmes af to fagfolk og borgmester Søren Steen Andersen.

Opskriften på vinder desserten vil efterfølgende bliver offentliggjort og vil indgå i Strandporten Local Food menu i den efterfølgende uge.

Præmier:
1. præmie: Gavekort kr. 1.000 til Cafe Strandporten – Spisning i restauranten.

2. Præmie: Gavekort kr. 500 til Cafe Strandporten – Spisning i restauranten

3. præmie: 2 kartoner med 5L friskpresset most

Tilmelding senest den 9. oktober til VisitAssens – Louise Skøtt Christensen på telefon 2027 0193 eller mail lsc@udviklingassens.dk.
Efter tilmelding modtager du nærmere information omkring tidspunktet for indlevering af desserten.


En festdag i Æblets tegn

Vi fejrer det sunde danske æble med æble konkurrencer, musik, kunst, sejlture, udstillinger, mad og drikke. 

  • Markedsdag på torvet – filt, keramik, honning & mjød, hæklerier, marmelade, gourmetolie og andre spændende lokale produkter.
  • Mød Æblegrisene fra Griseriet
  • Skodamusset og veteranbilklub udstiller deres biler.
  • Gæt hvor mange æbler, der kan være i den gamle Skoda. –
  • Skodamuseet kører også ture ud i den smukke vestfynske natur med skoda-taxien.
  • Lokalrådet på torvet – serverer en god snak og ævleskiver ?
  • Vær med til at bestemme nye æble-sorter, smagsprøver på forskellige æble-sorter, foreslå et navn og vind et træ.
  • Besøg det lille galleri Storm-Kunst i Willemoesgade 2D., Udstilling af malerier og keramik.
    Deltag i konkurrence og vind et æbleskrog i stentøjsler udført af keramiker Kirsten Hørsman.
  • Strandporten laver æbledessertkonkurrence og har æbler i menuerne hele ugen.
    – Fotoudstillingen “Frugtens sødme” i Strandportens cafe
    -Kl. 12-15 Most dine egne æbler. MobilMost på pladsen ved Strandporten
  • Aktive ældres mosteri sælger friskpresset most og uddeler smagsprøver.
  • Vestfyns biavlerforening – få en snak med en biavler.
  • Vinspecialisten skænker Gin og Tonic, gin’en fra Calvados-producenten: Christian Drouin og den er fremstillet på æbler. 
  • Nyd en lækker frokost på La Posta med kaffe og lækker æbledessert.
  • Assens Planteskole – mange æbleaktiviteter, se mere nedenfor.
  • Madam Bundsens have – besøg haven med 350 gamle æblesorter, se mere nedenfor.
  • Jagten på Æblet …. Find spor i Assens by
    Hent en æblequiz på Assens Turistkontor. Bevæg dig rundt i byen og løs quizzen.For børn og barnlige sjæle!
    Quiz med og vind en æske chokolade fra Summerbird.
    Sted: Assens Turistkontor, Tobaksgaarden 7, 5610 Assens
    Tid: Mandag – torsdag kl. 11.00 – 15.00, Lørdag den 13. oktober kl. 10.00 – 13.00 i uge 41 og 42
  • Toldstruphus ved Margit Egdahl viser særudstillingen: Nationalæblet der kom tilbage, Gråstenæblet kom hjem til Danmark, 100-året for 1. Verdenskrigs afslutning.
    Sted: Damgade 26, Assens
    Tid: 13. okt. 2018, kl. 10-16 
    Pris: Entré kr. 60,- inkl. te/kaffe med æblekage, som kan nydes i museets hyggelige gårdmiljø.
  • Museum Vestfyn filter æbler
  •  Verdens længste æbleguirlande hænges op i Østergade.
    0. klasser i Assens Kommune har malet æbler til gurilanden.
    Kl. 14 afslører vi gurilandens længde og trækker lod mellem de 0. klasser, der har bidraget til guriladen. Den udtrukne klasse får besøg af Lille Per Øffesen og Grisemor Else Marie fra Griseriet.com
  •  Æbler på balkonen
    Træskulptør Allan Bo Jensen og billedkunstnerne Karen Engholm og Dorte Brodersen har i deres kunst arbejdet med ÆBLET som inspiration. Æbleudstilling kan ses på balkonen på Tobaksgården i uge 41 og 42
  • Kl. 13-13.45 Kor 13 rigtige synger æblesange i Tobaksgårdens Cafe.
  • Vi sejler med M/S Linda der ligger ved havnegrillen. Der kan være 18 gæster ombord. Turen varer 1.5 time og prisen bliver 150 kr. for voksne og 100 kr. for børn under 14 år. Billetterne kan købes hos Visit Assens. Der er opholdsrum så man kan sidde i læ. Og måske kan man være heldig og se marsvin.
    Afgang kl. 11:45 og 13:30
  • Kl. 11-12 De spille gale på torvet.
  • Kl. 11-13 Æblekonkurrencer med Lirekassen
  •  Kom forbi Naturvejlederen og prøv at lave 3 lækre hurtige æblesnacks

Tid: 13. oktober kl. 10 … 15
Sted: Assens By


Madam Bundsens Haver

Besøg æblehaven på Assens Planteskole i uge 42 og hør om de gamle danske æblesorter. Haven rummer ca. 350 gamle danske sorter. Se åbningstider på www.madambundsen.dk

Æblekonkurrence om Ingrid Marie Æblet: vind 1 kasse Ingrid Marie æbler

Sælger økologisk dyrkede æbletræer, æbler fra Kærum æbleplantage, æblejuice og KAJA buketter fra Blomstersymphonien.


Assens Planteskole 

I Assens Planteskole vil der også være mange æbleaktiviteter:

  • Udstilling med Fynske æblesorter
  • Æblesmagsprøver
  • Kaffe og æblekage
  • Tilbud på æbletræer.
  • Børnekonkurrence i Madam Bundsen.s have. (den løber hele uge 42)

Tid : 13. oktober
Sted : Assens Planteskole


Æbleskattejagt i Voldtofte

Æbleskattejagt i Voldtofte. Bjørnemosegård i Voldtofte kunne ikke få toftejord nok til en frugthave, så der blev anlagt en æblehave langt fra gården. Hvor er den? Den skal vi finde – vi kan få hjælp af luftfotografier og gåder, som den sidste gårdejer, “drillenissen” Alfred, har efterladt. men kan vi finde den? Den har ligget gemt væk i mindst 20 år. Gad vide om der er æbler på de gamle træer?

Tid: tirsdag d. 16. okotber kl. 10:00 for børn
Sted: Voldtoftevej 10, 5620 Glamsbjerg


Æblefestival på Hjemstavnsgården

Vestfyns Hjemstavnsforening deltager også i år i Æblefestivalen.

Der vil bl.a. blive vist historiske æblesorter – og berettet om, hvordan bigården ved abildgården fører til, at vi får pæne, helrunde æbler. Der vil være aktiviteter for både børn og voksne.

Tid: onsdag d. 17. oktober
Sted: Hjemstavnsgård, Klaregade 23, Gummerup, 5620 Glamsbjerg
Der er gratis adgang, dog koster rundvisning som sædvanlig 50 kr.

Link til Hjemstavnsgården


Ikon-inspireret æblekunst, øl-smagning og lækkert hjemmebag i Strandbyladen!

Strandbyladen på Vestfyn ved Haarby, er et lille hyggeligt markedssted der et par gange om året, er samlingspunkt for en række boder med lækre specialiteter, kunst og håndværk. Hos os kan du opleve følgende denne dag:

Kl. 11 – 12: Lav dit eget ikon-inspirerede æblekunstværk. Udgangspunktet er et lille lærred på 15 x 15 cm, mønstret papir i forskellige farver, blad-sølv, blad-guld, blad-bronze og træ-æbler, der på forhånd er malet i forskellige farver. Der bruges også poscatuscher til dekoration og evt. Andre materialer. Louise Skræp, billedkunstner (uddannet lærer i billedkunst) guider dig igennem materialevalg og sammensætning.
For voksne og børn fra 8 år, ifølge en voksen. Pris = 75 kr. Pr. Værk.

Kl. 12 – 13: Øl-smagning og fortælling om øl og hobbybryg ved Brian Skræp – Skræp Bryghus. Flere øl varianter og én med et æblet twist. Smagningen er gratis!

Kl. 13 – 14: Lav dit eget ikon-inspirerede æblekunstværk. Som ovenstående.

Kl. 14 – 15: Øl-smagning og fortælling om øl og hobbybryg. Som ovenstående.

Fru Skræps café er åben hele dagen fra 11 – 15, hvor du kan købe lækker mazarin/æblekage med tosca topping, eller en mæsk-bolle med æblesmør + kaffe, te og saft, alt sammen til meget fair priser.

Sted: Strandbyvej 30, 5683 Haarby.

Tid: onsdag d. 17. oktober kl. 11:00 til 15:00



Jagten på Æblet …. Find spor i Assens by 

Hent en æblequiz på Assens Turistkontor. Bevæg dig rundt i byen og løs quizzen.

For børn og barnlige sjæle!

I uge 41 og 42.

Quiz med og vind en æske chokolade fra Summerbird.

Sted: Assens Turistkontor, Tobaksgaarden 7, 5610 Assens

Tid: Mandag – torsdag kl. 11.00 – 15.00, Lørdag den 13. oktober kl. 10.00 – 13.00


Åben have – fyraftenshave

Fyraftenshave, Kærvangen i Turup, 5610 Assens. På Kærvangen 5 i Turup ligger Det Gamle Gartneri( tidl. gartneriet Rosenfryd), i dag ejet af Else Marie Sørensen og Brian Nielsen. Det prægtige produktionsgartneri er nænsomt vedligeholdt og udbygget. Der er også et stort æble-espalier.

Tid:  fredag d. 19. oktober kl. 17:00
Sted:  Kærvangen 5, Turup, 5610 Assens


Æblekagekonkurrence 

For 5. år i træk afholder vi Æblefestivalens æblekage konkurrence. De 3 bedste kager bliver kåret. Efter kåringen er der mulighed for at smage på æblekagerne. Pris 20 kr.

Deltagelse i Æblekage konkurrence:
Senest kl. 12.45: Indlevering af hjemmebagte æblekager (gratis deltagelse).
Kl. 14 kåringen af de 3 bedste kager
Æbler skal udgøre en stor del af kagen og der bliver lagt vægt på, at smagen af æbler er tydelig.
Tilmelding senest d. 15/10 til Else Marie Kristensen på telefon: 2013 5492 eller mail: elsemarieeventyr@msn.com .
Fine præmier til de 3 bedste, som kåres af uvildige dommere.


Æbledag i Magtebølle – en dag for hele familien 

I Magtenbølle kan du moste dine æbler, deltage i æblekonkurrencer og hygge dig med hele familien.
Vi afholder igen æblekage konkurrence og cider konkurrence med mulighed for at smage på lækkerrierne.
I Cafe æblet vil der være æblelækkerier hele dagen og musik.
Glas kunstneren Helle Birch laver glas workshop

Mange æbleaktiviteter for små og for store.

Mostning af egne æbler kl 11-14
Pris pr. liter 4 kr. Der kan købes emballge eller du kan tage egne flasker med.
Æblerne skal være skyllede og klar til mostning

Æblekage konkurrence kl. 13-14:
Indlevering af æblekager (gratis deltagelse) senest kl 12.45. Æbler skal udgøre en stor del af kagen, og der bliver lagt vægt på, at smagen af æbler er tydelig.
Kl. 14 kåres vinderne af konkurrencen
Kl. 14.15 er det muligt, at smage på kagerne. Pris 20 kr.
Tilmelding senest d. 15/10 til Else Marie Kristensen telefon: 2013 5492 eller mail: elsemarieeventyr@msn.com .
Fine præmier til de 3 bedste, som kåres af uvildige dommere.

Tid: 20. oktober, kl.: 11:00 til 15:00
Sted: Sulelængen, Magtenbøllevej 94 i Magtenbølle


 Frokost på Gl. Avernæs og besøg frugtlunden

På hotel Gl. Avernæs har de plantet en frugtlund med 80 forskellige frugttræer heraf 40 æbletræer. Og i anledning af Æblefestival Assens Kommune 2018, så har kokken tilrettelagt en frokost med æble-vinkel.

Frokost anretning i anledning af Æblefestivalen:
Varmrøget laks fra Færøerne med sprød rug, peberrod og tynde skiver æble
Langtidsstegt Svendborggris med lun æblekompot med bacon og timian hertil syltede rødløg
Æbletrifli stænket med Fynsk æblebrændevin og toppet med økologisk flødeskum
Pris pr person kr. 150,-
Bordbestilling 63 73 73 73
Lørdag 20. oktober – kl. 12.00-13.30

Søndags kaffe og kagebord på Gl. Avernæs:
Vores berømte kagebord fyldt med skønne søndagskager inspireret af årstidens frugt – æblet.
Spis alt du orker af vores mange forskellige hjemmelavede lækkerier.
Kl. 14.00 – er der mulighed for rundvisning og husets historie.
Pris pr person kr. 125,-
Køb billet på Tilmeld Søndagskaffe 21/10
Søndag 21. oktober – kl. 14.30-16.00

Benyt anledningen til at gå på opdagelse i vor nyplantede frugtlund med 80 forskellige frugttræer, deraf 40 æbletræer og udsigt til Helnæsbugt og Brunshuse.


Voldtofte gadekær og æblelunden på Th. Bangsvej

Tæt på Bramley-træet i Voldtofte kan vi indvie gadekæret i sin helt ny skikkelse. Der er gjort plads til at plante tre Voldtofte-træer, Jytte, Kaja og Flemløse Stationsæblet. Det brune Johanneskors præsenteres. Flemløse Voldtofte Landsbylaug er vært ved en forfriskning ved æblelunden på Th. Bangsvej 28 kl. 16 .

Tid: Søndag d. 21. oktober kl 14 og kl.16
Sted:  Holmen 11, 5620 Glamsbjerg og Th. Bangsvej 28, 5620 Glamsbjerg


Billed-konkurrence for børn

Udstilling og kåring af børnenes billeder over temaet Æbler og Eventyr. Kom og se de flotte æbleplancher som børn fra Børnehaverne og dagplejerne udstiller på kommunens biblioteker i uge 41 og 42

Tirsdag d. 23. oktober kl. 9:30 til 11:00 kåres vinderen på Vissenbjerg Bibliotek, hvor Honningbanden vil underholde med hatteteater, og efterfølgende er der mulighed for at spise madpakker.

Tid:  Den 23 oktober kl. 9:30 til 11:00
Sted:  Vissenbjerg bibliotek

Ciderkonkurrence 2018

Æblefestival Assens Kommunes ciderkonkurrence i Magtenbølle var populær. For andet år i træk afholdte vi konkurrence i fremstilling af cider. Otte gode cidere var indleveret til konkurrencen, som blev vundet af : Jesper Carstensen, Famm. Thorsing og Øksendrup Cider i en delt første plads i kategorien sød cider. I kategorien tør cider var det Øksendrup Cider som vandt. Gavekort fra Danish Outdoor i Tommerup var der til vinderne, efter kåringen af vinderne var det muligt at smage hinandens cidere samt udveksle gode tips og erfaringer om fremstilling af cider.

Velbesøgt generalforsamling

Æblefestival Assens Kommune afholdt generalforsamling d. 21. februar på Tobaksgården i Assens, det var en af de mere fredelige generalforsamlinger i foreningen. Æblefestivalen i 2018 var den femte æblefestival foreningen har afholdt og blev på generalforsamlingen betegnet som en succes. Der blev igangsat mange nye initiativer og mange var engageret i det store arbejde  med at få festivalen op og stå. “Der er altid noget der kan gøres bedre og det arbejder vi på” udtalte formand Else Marie Kristensen og fortsatte: ” vi er allerede i fuld gang med at planlægge Æblefestival 2019 og alle der har gode ideer til spændende æbleaktiviteter i æblefestivalen er velkomne”.  Generalforsamlingen gav stor opbakning til bestyrelsen og til regnskabet, som kasserer Else Marie Sørensen fremlagde.

– Ask Katzeff er forfatter og cider-entusiast, han fortalte om fynske æble-visioner.

Efter generalforsamlingen fortalte Ask Katzeff om Fyn – Æblernes ø. Et spændende og inspirerende oplæg fra Ask, som er forfatter og cider-entusiast. Hans fortælling var en fremtidsversion om Assens kommune, Fyn og æbler. “Big apple kalder New York sig selv, men prøv lige at se på et kort, N.Y. ligner mere en gang spaghetti, og prøv så lige at kaste blikket på Fyn! Fyn ligner et æble og vil om føje år være Big Apple” . Ask lagde hårdt ud, visioner og ambitioner med æbler som overskrift. Han formåede at skabe en god dialog og samtale i forsamlingen om æbler. Mange bidrog med gode ideer til, hvordan æblet kan få en større plads i fremtiden.

Generalforsamling i Æblefestival Assens kommune 2019

Tobaksgården i Assens kl. 19:00 torsdag d. 21. februar 2019

Dagsorden:
1. Valg af dirigent
2. Formandens beretning
3. Fremlæggelse af regnskab
4. Indkomne forslag, som skal være formanden i hænde senest 1 uge før generalforsamlingen
5. Valg (Jfr.§3)
6. Evt.

Efter generalforsamlingen  kl. 20-21 :

Fyn – Æblernes Ø – æblevisioner ved Ask Katzeff

Fyn har en lang og stolt tradition for dyrkning af æbler, en tradition, der med en vis mængde fremsynethed og ildhu, ville kunne danne grundlag for en spændende fremtid, hvor Fyn vil være kendt verden over som Æblernes Ø. Med ja-hatten på og krystalkuglen i hånden skal vi på en tidsrejse ud i en nær fremtid, hvor Fyn er et mekka for æbleelskere verden over med æbleambassader i alle store byer og et fornemt ry som nordens Champagne.

Ask Katzeff er kunstner og forfatter samt stifter af Svendborg Ciderklub, der er forenet omkring det noble formål at lave og ikke mindst drikke cider.

Der vil også blive serveret kaffe og æblekage

Lukket for kommentarer.