Program: 2016

Tidligere publicerede indlæg fra æblefestival 2016:

24. okt.:

aeblekage_annakrugerOpskriften på æblekagen der fik anden præmien til æblekagekonkurrencen er fra Anna Krüger og er sat ind nedenfor:

 

Bunden:
3 æggehvider
80 g sukker
En anelse salt
100 g æblekagerasp
50 g hakkede mandler
Æggehvider og sukker og salt piskes luftigt og sejt. Tilsæt rasp og mandler. Bages i springform 175 gr. i ca. 20 min.

’Syltede’ æblestykker:
Ca. 3 æbler (Philippa eller andet æble, der ikke koger ud)
Et godt drys sukker
Citronsaft
Æblerne skrælles og skæres i både (ca. 12 både pr. æble). Koges forsigtigt i en sjat vand med sukker og citron til de er møre og væsken er næsten kogt ind.

Æblemousse:
Ca. 5 – 600 g madæbler
1 dl friskpresset ufiltreret æblemost
1 vaniljestang
50 g sukker
½ – 1 citron (både skal og saft)
3 blade husblas
1 håndfuld hvide chocoladeknapper
2,5 dl piskefløde
Æbler, vanilje, sukker, most og citron koges til grød. Den udblødte husblas og hvide chocoladeknapper smeltes heri. Sættes på køl. Fløden piskes og blandes i æblemassen når den er tilpas afkølet.

Mandelkrokant:
100 g sukker
50 g smuttede mandler
Sukker smeltes ved moderat varme på panden. Når det er gyldent tilsættes mandlerne. Rør godt rundt og hæld det hele ud på bagepapir. Hakkes når det er afkølet.

Desuden bruges:
2,5 dl fløde
Portvin (eller rom)
Evt. tørrede æbler til pynt

Kagen bygges op i springformen:
Bunden stænkes med portvin/rom. ’Syltede æbler lægges ovenpå. Derpå æblemousse.
Kagen sættes på køl til moussen har sat sig. Den tages ud af formen og pyntes med flødeskum, mandelkrokant og tørrede æbler.

 

17. okt.:

vin04_sLørdag d. 22. oktober har æbledagen i Magtenbølle gennemgående temaer – mostning af æbler, glasworkshop, æblepølse-grillning og meget mere fra kl. 12-16. Der er også rundvisninger, konkurrencer og andre events på bestemte tidspunkter i løbet af dagen.

Klovnen Thea kommer leger med æbler og balloner.

Kl. 10-16: Glasworkshop for børn og voksne i Sulelængen i Magtenbølle. Temaet er æbler, men kreativt har man frit spil. Kom og lav dit helt eget design inden for glaskunst, det kræver ingen forudsætninger, alle kan være med. Nogle glas er brændt på forhånd, så de små børn også kan være med. Dine kreative glasting, bliver brændt og kan afhentes cirka en uge senere i Sulelængen Magtenbølle. Priser fra 50 kr – 100 kr. pr. enhed, alt efter hvad man ønsker at lave.
Se også på Facebook events søg på glasworkshop + Magtenbølle.

Kl. 11-14 Kreativt æbleværksted. Kunst med æbler: Vi skaber et kunstværk af æbler, så tag små æbler med i mange farver i en spand.

Fra kl 11-15 Bålpandekager med æblemos.

Kl. 11-14  Tegneværksted: – vi farvelægger æblelogoet. Konkurrence om hvem der laver det fineste æble. Mest for børn på 3 – 6 år, men alle kan være med!

Kl. 12-15: Lav dit eget æbleskrumpehoved som kan blive til trolde, nisser og meget andet. Tag selv urtekniv med. Tovholder: Anette Æblelund. Pris pr. deltager : kr. 20,-

Kl. 12-16: Smag grillede Æble-Gramborggård pølser i ”Café Æblet” til rimelige priser.

kl. 12-16: Pres dine egne æbler og få frisk most med hjem. Det koster 4 kr pr liter presset most (betalingen dækker udgifter til leje af udstyr mm.). Der er mulighed for at købe æbler til presning for 3 kr. pr. kg. Medbring selv emballage eller køb dunke af os. Mjødmester Klaus Ankerstjerne Eriksen har taget gærstarter med, til dem der vil starte en cider.

Kl. 12-16: Flet kræmmerhuse af pil til vinterfordring af solsorte. Det tager en time at flette et kræmmerhus, minimumsalder 10 år. Tovholder : Vibeke Slyngborg, se også www.fletidetfri.dk.
Pris : 30 til 50 kr. Husk at medbringe rosensaks.

Kl. 13-14 Æblekage konkurrence: Indlevering af hjemmebagte æblekager (gratis deltagelse). Æbler skal udgøre en stor del af kagen. Tilmelding senest d. 15/10 pr. telefon: 2013 5492 eller mail: elsemarieeventyr@msn.com . Fine præmier til de 3 bedste, som kåres af uvildige dommere.

Kl. 13:00: Skattejagt i Magtenbølle: “Find det gyldne Æble”. En hyggelig skattejagt fører børn og voksne rundt i byen og lidt af landskabet. Blandt alle de deltagende børn, som (gerne med hjælp fra voksne) inden kl. 14:00 har fundet de syv poster, trækkes der lod om fem små præmier.

Kl. 14:00: Konkurrencer: Skræl den længste æbleskræl, og Spis det sprælske æble. Små præmier til de dygtigste.

Kl. 14.30 Kåring af de 3 bedste Æblekager og pris-uddeling.

Kl. 14:30: Lækre æblekager + kaffe (kr. 20,-) i ”Café Æblet”.

Kl. 15:00: Blindsmagning af æbler. Kåring af det mest velsmagende æble.

Kl. 15:30: Kåring af vinderen af “Hvad vejer Æblet” konkurrencen starter kl. 10:00. Gæt hvad Magtenbølles største æble vejer? Det koster 10 kr. at afgive et bud – den der har gættet æblets vægt (eller som kommer nærmest på) vinder hele puljen.

Kl. 11:30, 12:30 og 15:30: Rundvisning til Æbletræerne i Magtenbølle guidet tur varer ca. 15 minutter.

 

17. okt.:

bodil_neergaard_hortensia

Her på årets sidste sommerdag, 31. august, må ”Bodil Neergaard” vente en månedstid på at få farvede kinder og blive klar til plukning. Træet må have hjælp til at bære sin rigelige frugt. Æblet kan fint holde sig til jul. Imens kan vi glæde os over hortensiaens farvepragt.

Søndag den 23. oktober. kl. 14 ved gadekæret på Holmen (ved nr. 11) i Voldtofte.

Æblefestivalen lukker for 2016 med en gåtur i Voldtoftes abildgårde og æblehaver. Vi ser på de æbler, der er gode lige nu, og ikke mindst de æbler, der kan gemmes i op til et halvt år. Der er tale om en tur på ca. 2 km, delvis på græs. Tag en lille kniv med.

Lidt kulturhistorie:
Sidst i 1700-tallet blev man klar over, at frisk frugt var gavnlig for sundheden, og godsejerne tog denne viden til sig, så de, for at få sunde fæstebønder til hoveriet, nærmest tvang bønderne til at anlægge abildgårde. De fik træerne foræret.
Der er beretninger om, at bønderne, utilfredse med tvang, savede træerne over lige under jordoverfladen, så de af “uforklarlige” grunde gik ud. På Frederiksgave truede Ryberg bønderne med, at de ville miste græsning på den inddæmmede Helnæs Made, hvis de ikke makkede ret.
På det ældste kort fra 1770- erne over Voldtofte ses abildgårdene omhyggeligt tegnet ind, og hvis en gård blev udflyttet, sikredes retten til abildgården i 5 år. Så var en ny vokset så meget til, at den kunne yde.
Æblet blev snart en sund afveksling og tilskud til den triste søbemad, og bondekonen lærte at udnytte gemmeæblerne, så sæsonen kunne stækkes til det meste af året, med sorten Bramley som finale i juni året efter høst.

15. okt.:

I efterårsferien udstiller kunstnerne Gia og Leni malerier i Sulelængen i Magtenbølle. Vil du vide mere om deres kunst, så klik ind på deres hjemmeside:  Gia-kunst   eller   Leni-art

15. okt.:

Æblefestival Thurup Hus

 

 

 

 

 

 

 

 

Fredag d.14.10 og søndag d. 16.10 kl. 11-15 begge dage, Thurup Hus, Øxnebjergvej 10, 5610 Assens,

Pris kr. 75 voksne og kr. 25 børn.

Karen Holmkvist skruer tiden tilbage til 1850érne og bager Prossekage, som serveres med æblemos og sirup. Vær med i køkkenet ved brændekomfuret og oplev en stemning, som i gamle dage, hvor alt blev lavet fra bunden. Det er muligt selv at være aktiv og prøve, hvordan det er at lave mad over åben ild.

Overskrift: Prossekage med æblemos
Oplægsholder: Karen Holmkvist, Thurup Hus
Fredag d. 14. oktober kl. 11-15 og søndag d. 16.oktober kl. 11-15.
Sted: Thurup Hus, Øxnebjergvej 10, 5610 Assens, www.thuruphus.dk
Entre : Voksne kr. 75. Børn kr. 25
Tilmelding senest tirsdag d. 11. oktober via thuruphus@123dk.dk eller telefon 27 14 80 63.

10. okt.:

cider_aebler01_s

Torsdag d. 13. oktober afholder Danish Outdoor aftenmøde om ”Cider, most og eddike”. Vi har fået Else Marie og Klaus fra Magtenbølle Honning & Mjød til at komme og fortælle om, hvordan æbler kan bruges til fremstilling af cider, most og eddike.

Valg af æbler, bearbejdning af æblerne, gennemgang af processen, beskrivelse af udstyr og redskaber samt gennemgang af mulighederne, det er nogle af de spørgsmål vi vil komme ind på. Else Marie og Klaus har også taget smagsprøver med fra udvalgte producenter af cider.

 

 

Overskrift: Cider, most og eddike – fremstil det selv
Oplægsholder: Else Marie og Klaus fra Magtenbølle Honning & Mjød
Torsdag d. 13. oktober kl. 19:00 til 21:30
Sted : Danish Outdoor, Østerbro 4, 5690 Tommerup St.
Entre : kr. 125,-
Tilmelding senest tirsdag d. 11. oktober via eller telefon 2815 7634.

5. okt.:

Sætternissen var på spil i annoncen, der var  publiceret i Lokalavisen. Her er det rigtige program for æblefestivalen:

012624503

4. okt.:

dn_logoDanmarks Naturfredningsforenings afdeling i Assens Kommune samarbejder med aktive folk omkring Æblefestivalen i Magtenbølle lørdag den 22. oktober. Naturfredningsforeningen vil være til stede og orientere om foreningens initiativ med giftfrie haver i Danmark. Alle, som den 22. oktober tilmelder sig med giftfrie haver deltager i lodtrækningen om tre økologiske æbletræer, fortæller Trine Bentzen fra Danmarks Naturfredningsforening.
DN-Assens hjælper også med til, at den første æblemosaik som led i Æblefestivalen i Assens Kommune laves i Magtenbølle. På Fejø har man i femten år hvert år i oktober lavet en kæmpestor æblemosaik. Vi forsøger os med en lille en i år, fortæller Else Marie Kristensen, som selv er fra Magtenbølle, og en af de aktive bag Æblefestivalen i Assens Kommune.

2. okt.:

mobilmostMobil Most kommer til Assens Planteskole d. 15/10 kl. 13-15

Kom med dine æbler (min. 50 kg) få dem mostet, pasteuriseret og tappet på 3 l Bag-in-Box. Pris 30,- kr pr. 3 liter i Bag-in-Box. Har du mere end 150 kg æbler skal du bestille tid hos Else Marie senest d. 7/10 elsemarieeventyr@msn.com eller mobil 20135492.

 

29. sept.:

aeble14Fælles løbetur med MultiMotion Assens søndag den 16. oktober kl. 10.00 med start fra Assens Planteskole.

Vi løber samlet en tur på ca. 5 eller 10 km. Løbeturen er for øvede løbere, men der vil blive samlet op undervejs for at udligne hastighed og sådan at alle kommer sikkert tilbage igen. Efter turen er der et æble til alle deltagere.

 

 

28. sept.:

I forbindelse med Æblefestival Assens Kommune tilbydes alle Handelsstandsforeninger i kommunen materiale til medlemmerne. Materialet er gratis og kan anvendes i vinduerne.

Materialet vil give den enkelte butik mulighed for at lave 3 tilbud i forbindelse med afvikling af Æblefestival Assens Kommune, og kunderne vil samtidigt kunne læse programmet. Materialet vil blive udleveret sidst i uge 40.

Interesserede butikker kan henvende sig til undertegnede.

Rie Nielsen, tlf. 2911 9266, e-mail: rie@vestfyns.dk

Programplakaten udkast:aeble_tilbud01

 

27. sept.:

elstar01Spændende aften om æbler i selskab med frugtavler Svend Ramborg!

Varighed? Et par timer med pause midtvejs.

 

Bliv klog på æbler og æbletræer!

Mandag den 17. oktober kl. 19.00-21.00 i Tobaksgaarden i Assens holder Svend Ramborg et spændende

oplæg om æbler og æbletræer. Svend vil bl.a. komme ind på vækstsæson, noget om sygdomme/skadedyr,

beskæring, opformering, grundstammer, sorter, frugtmodning og opbevaring.

Ligeledes vil Svend fortælle om æblets anvendelse til madlavning, æblemost, cider, calvados m.m.

Deltagelse: kr. 50,00

Der kan købes kaffe i pausen.

 

22. sept.:

vin03_sDet bobler lifligt i køkkener, kældre, udhuse og hvor vi ellers har plads til alskens bryg. Tiden er inde hvor efteråret melder sig, æblerne er modne, vi skal have gang i mosteriet og forædlet mosten til forfriskende cider fremstillet på havens æbler.
Interessen for hjemmebryg stiger, også på Fyn og i Danish Outdoor afholder vi kursus i ciderfremstilling fredag d. 30. september. Vi mødes kl. 16.00 i Bålhytten på Tallerupgård, Tallerup Allé 10, 5690 Tommerup. Her vil vi servere kaffe, the og naturligvis æblekage. Og vi laver vores medbragte æbler om til most og sætter det over til cider.
Det hele foregår udendørs, så ta’ tøj på efter vejret og et forklæde med. Vi slutter kurset ca. kl. 20.30.
Medbring dine egne æbler (ca. 40 til 60 kg), vi har pressen, så dine æbler kan blive presset til most. Den friskpressede most hælder vi i en gærspand, hvorefter vi tilsætter en god gærstarter. Du tager din cider med hjem og får anvisninger til, hvordan cideren skal gære, hvordan du tapper og opbevarer cideren.
På kurset vil mikrobrygger Klaus Ankerstjerne Eriksen komme ind på:
– Krav og egenskaber til æblerne, der skal bruges til cider.
– Gennemgang af gæringsforløb og hvad du skal være opmærksom på.
– Rengøring af udstyr og råvarer.
– Hvordan du får brus (kulsyre) i din cider.
– Hvordan du tapper cideren på flasker.
Tilmelding til kurset på vores hjemmeside : www.danishoutddor.dk , pris : kr. 595,-

 

22. sept.:

alma-skydebjerg_1Se, mærk og smag på æbler tilbage fra romertiden og op til i dag. Æblefestivalen har i år arrangeret en stor særudstilling om æblets historie gennem mere end 500 år.

Udstillingen ”Æbleeventyr gennem tiderne” kan opleves på Assens Planteskolen fra d.13. oktober til 23. oktober.
Ved ankomsten til planteskolen begynder udstillingen i år 1500 med æblerne Rød Kortstilk også kaldet Kongelig Kortstilk og Api.

Fra 1600 tallet er der Passe-Pomme Rouge og Gul Richard.
Fra 1700 tallet er Gul Gråsten. Den er meget ældre, og blev kaldt Gravensteiner, men det er der noget usikkerhed omkring og Borgherre.
Fra 1800 tallet Adams Pearmain, Filippa og Rød Ananas og 1900 tallet fx Ingrid Marie og Aroma.
Der er mange flere i de forskellige tidsperioder. Her er blot nævnt et par stykker.
Sidst, men ikke mindst, det nyeste vestfynske æbletræ med pigenavnet Alma. Alma er en frøsort. Vokset op i Skydebjerg Gl. Præstegård og podet for første gang i 2016.

I forlængelse af æbletræernes tidsrejse er der en udstilling af træer kun med pigenavne. For Alma er ikke alene. Der er træer med klingende pigenavne som Ella, Bodil, Elin Andersen mv.
I udstillingen er der informationer, så man kan læse historien om træerne og deres anvendelse og der vil være smagsprøver. Det giver et godt grundlag for at finde frem til, hvilke æbletræer der måske skal stå hjemme i ens egen have en dag.

Udstillingen omfatter også æbleformer. Nogle har store haver andre ingen. Der er dog håb for alle. Der vises små æbletræer i potter lige til at sætte på altanen. Æbletræer til espalier, søjleformet, høje, brede eller spindeltræer. Noget for enhver smag og havetype. Der er også flere eksempler af podningstyper fx på vildstammer og dværgstammer.
Særudstillingens formål er at give grundig viden om æblets historie og skabe inspiration til nutidens forbrugere om dyrkning af æbler og mere brug af æblet i vores daglige kost.

Æblet, med sin lange historie, er nu som den gang et vigtigt supplement for menneskets sundhed.
I hele perioden udstillingen er åben, er der spændende muligheder for at tilegne sig æblekasser, bøger om æbler og gode æbletræer.

 

20. sept.:

aeble_kring01

Det koster 25 kr. pr. æble og det kræver ingen tilmelding at deltage, bare mød op!

Lørdag den 22. oktober kl. 10-14 i efterårsferien kan du besøge keramikværkstedet Den Dybe Tallerken i Tommerup St. Her kan du kreere dit eget æble i ler. Pottemager Lisbeth Kring viser dig hvordan, så alle kan være med, både børn og voksne.
Efterfølgende skal æblerne brændes, så de vil være klar til afhentning på værkstedet nogle uger efter.
Det koster 25 kr. pr. æble og det kræver ingen tilmelding at deltage, bare mød op!
Med LERlig hilsen Lisbeth Kring Jensen
Den Dybe Tallerken, Erhvervsparken, Østerbro 4, Port 2, 5690 Tommerup, Tlf. 22 79 48 46. www.dendybetallerken.dk

 

 

 

11. sept.:

Malus_Goldrenette_F._v._Berlepsch

En besøgs- og forsøgshave – med ÆBLET som omdrejningspunkt, også kaldet Madam Bundsens Haver.
Oplev ca. 300 gamle danske æblesorter. Vi byder velkommen for: skoler, børnehaver, familier, havearkitekter, planteavlere og turister. Vi ønsker at øge interessen for gamle danske æblesorters anvendelse, historie og positive egenskaber både hos virksomheder som hos forbrugere i by og på land.

I forbindelse med arrangementet i Assens den 15. oktober vil det være muligt at besøge vores økologiske have i tidsrummet kl. 10.00-15.00.

 

madambundsens_logo

 

I foråret 2013 opstod ideen til at lave Madam Bundsens Haver på et areal i forbindelse med Assens Planteskole, Faaborgvej 12 i Assens.

Ideen til at lave en oplevelseshave opstod flere år tidligere i Madam Bundsens Hus, Korsgade 11, i Assens bymidte. En del af de gamle danske æblesorter var samlet i husets gårdhaver, men pladsen blev for trang og ca. 300 æblesorter var målet for samlingen.

Yderligere oplysninger: e-mail: madambundsen@gmail.com

 

10. sept.:

Jabłko_-_owoc1Vi inviterer alle børnehaver i Assens Kommune til at deltage i en konkurrence i uge 41 og 42 i forbindelse med årets Æblefestival. Temaet i år er: Æbler og glade grise

Festivalen sætter Assens på landkortet som en innovativ og grøn kommune. Æblefestival Assens Kommune gavner alle kommunens borgere både på det sundhedsmæssige og det kulturelle plan, med aktiviteter inden for motion, undervisning, kunst, musik og sund mad – for vi vil have både børn og voksne, unge og gamle til at genopdage æblet, i alle dets talrige anvendelsesmuligheder.

Festivalen skal samle hele kommunen, og derfor inviterer vi Assens Kommune, børnehaver, skoler, handelsstandsforeningerne, turistbranchen, Hjerteforeningen, Museum Vestfyn, foreningslivet, skoler og institutioner, plantager, planteskoler, kunstnere, musikere m.m. med i uge 41 og 42.

I ugerne frem til uge 41, håber vi, at børnehaverne vil være med til at arbejde lidt med æbler og deltage i en konkurrence. Produktet skal afleveres sidst i uge 40 på nærmeste bibliotek (undtaget Aarup), og bedømmes mandag i uge 42 kl. 10.00-12.00 i Tobaksgaarden i Assens. Vi håber de enkelte ”stuer” vil deltage i vores konkurrence om æbler, og ligeledes håber vi, at børnene kan få glæde af det træ, som vi efterfølgende vil plante i børnehaven. Konkurrencen drejer sig om, at børnene laver en tegning/collage/andet på 1×1 meter. Temaet i år er bestemt til at være: Æbler og glade grise

Såfremt jeres børnehave har lyst til at være med, skal I blot melde tilbage til undertegnede.

På vegne af bestyrelsen for Æblefestival Assens Kommune

Rie Nielsen

29119266

Rie@vestfyns.dk

NB! På Glamsbjerg og Tommerup bibliotekerne er opsat galleriskinner, derfor skal der være snore i disse billeder.

 

 

10. sept.:

AebleSalgsboder med produkter, som har med æbler at gøre er velkomne til æblefestivalen i Assens lørdag d. 15. oktober på Planteskolen Fåborgvej 12. Laver du marmelade, juice, æbler, vin, tegninger, brugskunst eller andet, gerne noget der har en æble-vinkel, så er du velkommen til festivalen d. 15. oktober i Assens.

Der vil være en cafe i Assens Planteskole, og der vil være presning af æbler på det mobile mosteri. Den gamle planteskole vil i år være stedet, hvor vi samler aktiviteterne i Assens by. Derfor vil der være mulighed for at lave sin salgsbod i haven og opstille bord, telt, parasol m.m. Man skal blot selv medbringe tingene, og det koster ikke noget at være med.

Kontakt undertegnede for yderligere oplysning og tilmelding!
Se også programmet på hjemmesiden: aeblefestivalassens.dk/ eller følg med på Facebook.

Rie Nielsen
Korsgade 11,
5610 Assens
29119266
Rie@vestfyns.dk

 

1. sept.:

Pommer æbletræet_

Dette Pommer æbletræ i Hårby er mere end 100 år gammelt og er stadig leveringsdygtig i herlige æbler til husholdningen.

Lørdag d. 15.10 kl. 13-16 er der mulighed for at fordybe sig i æblesorterne: Torø hus, Ingrid Marie, Elin Andersen, Gravenfin og Pommer.

De fem æblesorter er helt unikke for Assens, idet de alle stammer fra området og hver har deres interessante historie.
I tidsrummet kl. 13-16 står der ved hvert æbletræ eksperter og lokale mennesker med viden om æblernes fortid, anvendelsesmuligheder og hvordan de bliver passet og plejet.
Tag derfor bilen eller cyklen og besøg alle træerne eller vælg de træer ud, som du/I vil vide mere om.
Adresserne er:
Torø hus æblet: P-pladsen ved Torøhuse forsamlingshus.
Her står Thorøhuse Bylaug og Christian Jensen fra Assens klar til at fortælle, om det over 50årige æbletræ, som er opstået ved spontan frøsåning. Selvom rødder står i saltvand tæt på stranden, klarer træet sig godt. Kom og pluk et æble og spis en æblepølse.
Ingrid Marie æblet: Ebberupvej 37, Høed Gl. skole, 5620 Glamsbjerg
Det fredede modertræet til det berømte Ingrid Marie æble er fra 1910. Kom og se det gamle fine træ, som bliver passet af ”plejefar” Vagn Aage, og i dagligdagen tilses af Anne-Marie Nødballe, der bor i den Gl. skole.
Elin Andersen og Gravenfin æblet: Langegyde 38, 5631 Ebberup
Gården ”Gundershøj” er rammen for besøg til æblerne Elin Andersen og Gravenfin. Æbletræet Elin Andersen er opkaldt efter gårdens ejer og har en helt særlig historie. Gravenfin æbletræet er døbt af en lokal gartner i Ebberup. Det siges, at der var ikke en eneste have i Ebberup uden et Gravenfin æbletræ. Beboer på gården Elin Andersen tager sammen med Marianne Hildebrandt fra Ebberup imod besøgende og fortæller om træernes oprindelse.
Pommer æblet: Kragemosevej 5, 5683 Hårby
I en smukt beliggende slægtsgård stråler et 100årigt Pommer æbletræ. Det bærer fortsat store mængder æbler og de bliver flittigt brugt i husholdningen. Flere generationer fra gården vil fortælle og vise gamle fotos af Pommer æbletræet. Det er muligt at smage æblemarmelade, æbleflæsk og æblekage lavet på Pommer æblet.

 

31. aug.:

aeblepoelse02

Æblefestivalen har i samarbejde med Superbrugsen i Tommerup St. udviklet en herlig velsmagende æblepølse med råvarer fra Grambogård og Damgaarden.

Stor nyhed i Æblefestivalen i år er æblepølsen. I samarbejde med slagter John i Super Brugsen, Tommerup St. og æblefestivalens bestyrelsesformand Else Marie Kristensen er udviklet en Grambogård Æblepølse på æblemost fra Damgaardens Mosteri.
Pølsen består af de bedste lokale råvarer fra Grambogård og Damgaarden, og bestyrelsen i Æblefestivalen spår æblepølsen en god fremtid.
Pølsen kommer snart i handlen, men vil under Æblefestivalen have urpremiere såvel i Magtenbølle som i Assens. Det vil være muligt at købe og smage den smagfulde nye pølse, som er velegnet til grillen eller middagsbordet hele året rundt.
Pølsen har en rund, krydret og let syrlig smag af æble og giver en frisk eftersmag i munden. Er velegnet til såvel sommersalaten, efterårets grøntsager og kålen til jul.
Pølsen bliver solgt d. 15.10 ved Assens Planteskole og i Magtenbølle d. 22.10.

aebleoelsen_04

 

29. aug.:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Torsdag den 13. oktober 2016, kl. 14:00. V. Brylle Menighedsråd. Fri entré.

Fynsk æblehistorie. Kulturhistorisk foredrag med billeder ved Margit Egdal. Fyn er Danmarks have, og mange æblesorter er fremavlet i fynske landsbyhaver, nogle af verdens bedste æbler er sågar fynske. Frugtavl blev i 1900-tallet en indtægt for mange med en plet jord. Her blev der udover fynske sorter også dyrket indførte sorter. Der bliver smagsprøver på forskellige æbler, skulle man have et lokalt æble i sin have, er man også meget velkommen til at medbringe et par æbler.

Billedet viser Niels Hansens æble, der stammer fra Brylle. Det er tiltrukket af gårdmand i Brylle, Niels Hansen, der var sognefoged på stedet fra 1841.

 

28. aug.:

vin01_sDen 11/10 kl 17.45 – 21.45 Tallerupskolen Tommerup St.
Den 12/10 kl. 17.45- 21.45 Assens skolen Assens
Tilmelding LOF Assens. Se også LOF program

Else Marie Kristensen og Klaus Ankerstjerne fra Magtenbølle Honning & Mjød skaber unikke fødevarer af høj kvalitet. Og parret vil meget gerne give nogle af de stolte traditioner med de gode danske æbler videre. Om efteråret høster vi Ingrid Marie, Filippa og andre gode sorter. Men hvorfor brygger vi ikke mere Cider. Det må der gøres noget ved!

LOF afholder derfor kursus på Tallerupskolen og Assens skolen. Mød op med dine æbler, og vær med i hele processen fra presning, over tilsætning af en speciel god cidergær og til det færdige produkt. Hvis du har flere sorter, kan du evt. lave et bryg for hver sort. Vi anbefaler du medbringer mindst 20 kg fuldmodne æbler – gerne af egen avl. Den færdige Cider, du får med hjem, er klar til at drikke 4 måneder efter. Else Marie og Klaus fra Magtenbølle Honning & Mjød styrer slagets gang og fortæller om æblesorter, sukkerindhold, gæringsproces og alle de ting, der er godt at vide, når man brygger Cider.

Prisen for dette unikke kursustilbud er blot kr. 275 – derudover skal der betales for gærspande, som kan købes på kurset til kr. 60,- pr. stk. inklusive gærrør (for en 17 liters spand, som kan rumme pres fra ca. 20 kg æbler), andre spand-størrelser kan også købes på kurset.

 

24. aug.:

banner_aebler03

Få det bedste ud af dine æbler og få dem presset til en sund og forfriskende æblemost.

Aflever dine æbler, så moster og pasteuriserer vi dem for dig
(min. 50 kg.). Du får din most med hjem i Bag-in-Box.

3 liter Bag-in-Box kr. 30,-

1 kg. æbler giver ca. 0,75 liter most. Mosten har 1 års holdbarhed.


Æblefestival – Assens planteskole, Fåborgvej 12, Assens
Lørdag d. 15. oktober kl. 13 – 15 uden tidsbestilling.
Har du mere end 150 kg? Ring til Else Marie for
tidsbestilling på tlf. 2013 5492


Aeblefestival_Skrift Logo2015

 

24. aug.:

Torsdag d. 13. oktober kl. 10:00, Mølle Dammens P-plads ved Skovvej i Assens

Hjerteforeningen i Assens inviterer alle til at komme og være med til at gå æblefestiavl Assens i gang torsdag d. 13. oktober.

Vi mødes ved Mølle Dammens parkeringsplads ved Skovvej i assens, torsdag d. 13. oktober 2016 kl.10:00

Gåturen går gennem Skovanlægget videre over Fåborgvej, hvor vi går mod Brunebjergstien, videre til “Karens æblehave”, hvor der traditionen tro bliver plantet et æbletræ i år med navnet Alma og træets historie bliver fortalt på stedet.

Derefter går vi alle videre til Shelteren på Brunebjerg, hvor Æblefestival Assens og hjerteforeningen sammen med naturvejlederen står for et mindre traktement.

0. klasserne fra Assens skolen og Strandmølleskolen deltager også i arrangementet. Sammen med hjerteforeningen går de også æblefestivalen i gang i Assens.

 

24. aug.:

Torsdag d. 13. oktober kl. 19:00, Tommerup Erhvervspark, pris : 125,-

Danish Outdoor har engageret Else Marie og Klaus til aftenmøde med titlen ”Cider, most og eddike” . De vil fortælle om, hvordan æbler kan bruges til fremstilling af cider, most og eddike. Valg af æbler, bearbejdning af æblerne, beskrivelse af udstyr og redskaber samt gennemgang af mulighederne, det er nogle af de spørgsmål de vil komme ind på. Else Marie og Klaus har også taget nogle smagsprøver med fra udvalgte danske producenter af cider.

Overskrift: Cider, most og eddike – fremstil det selv
Oplægsholder: Else Marie og Klaus fra Magtenbølle Honning & Mjød
Torsdag d. 13. oktober kl. 19:00 til 21:30
Sted : Danish Outdoor, Østerbro 4, 5690 Tommerup St.
Entre : kr. 125,-
Tilmelding senest tirsdag d. 11. oktober via mail@danishoutdoor.dk eller telefon 2815 7634.

 

15. aug.:

karen_syberg

Torsdag d. 13. oktober kl. 19:30, Sulelængen i Magtenbølle, Pris : kr. 100,-

Forfatter Karen Syberg vil fortælle om og debattere opdagelsen af det oprindelige kulturæble efter Murens fald. Tilbageslaget for æblerne i det 20. århundrede. Dyrkningsmetoder. Situationen i dag.

Tidspunkt: Torsdag d. 13. oktober kl. 19:30 til 21:30

Sted: Sulelængen på Enggaarden i Magtenbølle, Magtenbøllevej 94 i Vissenbjerg

Pris: kr. 100,-

Arrangør: Verninge Husflid

 

9. aug.:

Æblefestivalen i Assens d. 14.- 15. og 16. oktober 2016 er en hyldest til det sunde danske æble fra Vestfyn. Vi ønsker at blive landets bedste fest for det gode sunde danske æble, som kan bruges langt mere i vores daglige madlavning foruden delikatesser som fx cider, vin og snaps. Æblefestivalen opfordrer børn, unge og ældre i hele Assens til at plukke og samle æbler hvert år op til æblefestivalen. På havnen i Assens vil et stort mobilt mosteri stå klar om lørdagen d. 15. oktober til at presse æblemost, når trailer efter trailer med skønne æbler fra hele kommunen ankommer til havnen.

Saml din forening, skole, daginstitution, spejderkammerater, fritidsklub, madklub, mandegruppe, litteraturklub, dit lokale plejehjem – ja, alle dem du kender – til at en fornøjelig dag med at plukke og samle æbler i dagene op til æblefestivalen. Kom herefter ned på havnen i Assens lørdag d. 15. oktober og få presset jeres æbler med personlig etikette på flaskerne.

Nyd den selv eller sælg den senere og tjen en skilling på jeres vidunderlige æblemost fra Vestfyn.

Der vil være guidede cykelture i landskabet til de vestfynske moderstammer, hvor æblerne har fået pigenavne. Muligheder for at besøge planteskoler, hvor æbleeksperter står klar. Hyggelige gåture i gamle haver med abildgårde. Deltagelse i konkurrencer om den bedste æblekage. Kurser i ciderbrygning, foredrag med eksperter om genetik, podning, avl og pasning af æbletræer og meget meget mere.

Æblefestivalen byder på spændende oplevelser for hele familien, din landsby og gæster fra det øvrige Danmark.

 

8. juli:

Lørdag d. 22. oktober, Magtenbølle

Magtenbølle vil også i år deltage i æblefestivalen med lokale aktiviteter. Sæt allerede nu kryds i kalenderen lørdag d. 22. oktober og kom til Magtenbølle og oplev, hvordan vi fejrer æblet.

 

8. juli:

Lørdag d. 15. oktober, Assens Planteskole, kr. 30,- pr. 3 liter most i Bag-In-Box

Æblefestivalen lejer et topmoderne mosteri, som kan presse 750 kg. æbler i timen. Æblerne bliver presset, mosten bliver pasteuriseret, tappet på Bag-In-Box og der kommer en personlig etiket på flaskerne.

Æblefestivalen opfordrer børn, unge og ældre i hele Assens til at plukke og samle æbler op til æblefestivalen. På Assens Planteskole, Fåborgvej 12 vil det store mosteri stå klar om lørdagen d. 15. oktober til at presse æblemost, når trailer efter trailer med skønne æbler fra hele kommunen ankommer til havnen.

– Saml din forening, skole, daginstitution, spejderkammerater, fritidsklub, madklub, mandegruppe, litteraturklub, dit lokale plejehjem – ja, alle dem du kender – til at en fornøjelig dag med at plukke og samle æbler i dagene op til æblefestivalen. Kom herefter til Planteskolen i Assens lørdag d. 15. oktober og få presset jeres æbler med etikette på emballagen med jeres egen etikettekst, udtaler Else Marie Kristensen der er formand for Æblefestival Assens.

Husk tidsbestilling hvis du har mere end 150 kg. æbler, kontakt Else Marie på elsemarieeventyr@msn.com.